Politieke crisis lijkt voorbij

Door Bert Maertens op 13 januari 2015, over deze onderwerpen: Binnenlands Bestuur en Bestuurszaken

Staden/Izegem - IZEGEMSE BURGEMEESTER HELPT PLOOIEN GLADSTRIJKEN IN STADEN

Het lijkt er op dat de politieke impasse in Staden voorbij is. Koen Demonie (N-VA) bergt zijn plannen voor een eigen partij op en voegt zich weer bij N-VA Staden. "Ik voel me meer dan ooit gesterkt om met deze meerderheid verder te gaan", zegt hij.

De politieke crisis in Staden dreigt stilaan op een soap uit te draaien. Een paar weken geleden stuurde N-VA-raadslid Koen Demonie zijn kat naar de gemeenteraad, waardoor de meerderheid plots geen meerderheid meer had (de coalitie in Staden heeft amper één stem meer dan oppositiepartij CD&V, nvdr). Demonie wilde N-VA verlaten en zijn eigen partij oprichten en ging zelfs gesprekken aan met oppositiepartij CD&V. Maar het verhaal krijgt nu plots weer een heel andere wending. Demonie keert namelijk braaf terug naar de stal van N-VA. Wie of wat hem over de streep kon trekken, daar blijft iedereen bijzonder vaag over.

Constructieve gesprekken

"Ik had de afgelopen maanden het gevoel dat ik niet werd gewaardeerd binnen onze fractie", vertelt Demonie. "Het was tijd om aan de alarmbel te trekken. Met resultaat. Na enkele constructieve gesprekken kan ik zeggen dat we weer op één lijn zitten. We hebben duidelijke afspraken gemaakt, waardoor ik in de toekomst mijn rol als fractieleider beter zal kunnen uitspelen. Ik word de spreekbuis van de land- en tuinbouwsector in onze gemeente. Ik ben tevreden dat we een streep kunnen trekken onder deze woelige periode en voel me meer dan ooit gesterkt om de komende jaren actief te blijven in deze meerderheid."

Meer betrokken

Bert Maertens (N-VA), burgemeester van Izegem en ook peter en mede-oprichter van N-VA Staden riep de partijen rond tafel. "De boel laten verzieken, was geen optie", zegt hij. "Het zou jammer zijn mocht al het werk in het water vallen door wat misverstanden, wrevel of een gebrek aan communicatie. In tegenstelling tot wat iedereen denkt en insinueert, hebben we Demonie niets beloofd. We hebben als volwassen mensen over de kwestie gepraat. Wel maakten we een aantal praktische afspraken zodat hij meer inspraak krijgt en daardoor meer in het beleid zal betrokken worden."

Meerjarenplanning

Volgens Maertens zal de meerjarenplanning, die door de afwezigheid van Demonie tijdens de gemeenteraad van december niet kon goedgekeurd worden, toch nog bekrachtigd worden. "We hebben afgesproken om er met Koen nog eens over te praten en misschien hier en daar nog iets bij te vijlen. Vermoedelijk zal de meerjarenplanning in februari op de agenda komen."

Vertrouwen

Raadslid Nikolaas Bourgeois (N-VA), met wie Demonie meermaals in de clinch lag, blikt met een goed gevoel vooruit. "k durf zelfs zeggen dat we sterker staan dan twee jaar geleden. Het voorval laat zijn sporen na, maar ik ben overtuigd dat het vertrouwen hersteld zal worden."
"Ik ben altijd blijven geloven in een oplossing", reageert ook burgemeester Francesco Vanderjeugd (Open Vld). "Het is tijd om opnieuw te focussen op het inhoudelijke."

Niets opgelost

Oppositiepartij CD&V ging vorige week nog gesprekken aan met Demonie en gelooft niet dat de problemen volledig van de baan zijn. "We zijner van overtuigd dat hier wel gelijmd is, dat de schijn weer is opgepoetst, maar dat de problemen niet zijn opgelost. Zoiets kan niet holder de bolder", meent Hans Mommerency (CD&V). "We hopen dat de meerderheid nu inziet hoe belangrijk het is om te luisteren naar de mening van een ander."

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is