R8 wordt nu al veiliger voor fietsers

Door Bert Maertens op 15 december 2016, over deze onderwerpen: Mobiliteit en Openbare Werken

HEULE - Kleine aanpassingen moeten het kruispunt van de R8 en de Brugsesteenweg in Heule op korte termijn veiliger maken voor fietsers. Een beter geaccentueerd fietspad is een eerste stap.

De voorbije jaren gebeurden tientallen ongevallen op de drukke Ringlaan. Met als droevig hoogtepunt de aanrijding in april 2015 waarbij Joerie Verbeeck (18) uit Heule 600 meter ver werd meegesleurd door een vrachtwagen. De jongen overleefde het ongeval als bij wonder, maar is nog steeds aan het revalideren. En hij is niet de enige die werd aangereden op het kruispunt. De overheid en de lokale besturen werken en vragen al langer om een plan van aanpak.

Er komen nu al enkele kleine maatregelen. 'Het fietspad wordt extra geaccentueerd en de opstelstrook voor fietsers wordt groter', zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Bert Maertens (N-VA). 'De aannemer start donderdagavond (vanavond, red.) met de werken', zegt Eveline Vandecaetsbeek, communicatieverantwoordelijke bij AWV.

In de toekomst volgen meer ingrijpende werken. Daarom maakt het Agentschap voor Wegen en Verkeer in 2017 en 2018 zo'n 350.000 euro vrij voor een studie om uit te dokteren hoe de heraanleg het best kan worden gerealiseerd. 'Het fietspad wordt opgeschoven', legt Maertens uit. 'Fietsers krijgen eerder groen licht dan andere weggebruikers, zodat ze veel minder in conflict kunnen komen met auto's en vrachtwagens.'

Een startdatum van die werken kan AWV nog niet geven. 'Er moeten enkele onteigeningen gebeuren om het fietspad te kunnen opschuiven', zegt Vandecaetsbeek. 

 

Bron: kvo, De Standaard/West-Vlaanderen, 15.12.2016, p. 33

 

De Standaard/West-Vlaanderen, 15.12.2016, p. 33

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is