Sinterklaas palmt stadhuis in

Door Bert Maertens op 18 november 2014, over deze onderwerpen: Izegem

HUIS VAN DE SINT HERBERGT PAKJESKAMER EN PIETENKEUKEN

IZEGEM - Sinterklaas en zijn zwarte pieten nemen nu zondag het oud stadhuis van Izegem in. Burgemeester Bert Maertens en zijn schepenen staan hun werkplaats voor één dag aan de sint af. Tijdens een rondleiding maken de kinderen kennis met de stallingen, pietenkeuken, pakjeskamer en werkkamer van sinterklaas.

Als de sint vroeger op bezoek kwam in Izegem, ging dat gepaard met een stoet voor de kleinsten. Het ene jaar kwam hij met de boot aan, het andere met een koets en een zeldzame keer zat hij in de zijspan van een motor. Dat ligt ondertussen al enkele jaren achter ons en trok op het einde maar weinig toeschouwers meer. "Ik vond het spijtig dat er sindsdien nooit meer een officiële ontvangst van de sint in de stad werd georganiseerd", zegt jeugdschepen Caroline Maertens (N-VA), die het initiatief nam om hem weer naar Izegem te halen. "Daarom vonden we het wel leuk als de burgemeester en schepenen hun werkplaats voor een dagje zouden afstaan aan de sint en zijn zwarte pieten."

 

Burgemeester Bert Maertens geeft alvast zijn sjerp aan de sint en zijn zwarte piet, die zondag voor een dag het stadhuis zullen inpalmen. - Foto VDI

 

Gezelschapsspelletjes
Wie zich afvroeg waar sinterklaas woont voor hij op 6 december alle pakjes ronddeelt, krijgt zondag tussen 10 en 12 uur en 13 en 16 uur het antwoord in het oud gedeelte van het stadhuis, dat voor de gelegenheid wordt omgedoopt tot Huis van de Sint. "Het is fijn om te zien dat ze ons in Izegem zo goed zullen ontvangen", zegt de sint. "Samen met mijn hulppieten palm ik heel wat kamers in: van de oude schepenzaal en de trouwzaal tot het kabinet van een van de schepenen. Ik zal er uiteraard mijn werkkamer hebben, waar ik de kinderen ontvang, maar daarnaast hebben we ook een stalling met speelgoedstokpaardjes, een schoentjeskamer waar kinderen gezelschapsspelletjes kunnen spelen en een zwartepietenkeuken waar de jeugd lekkernijen kan bakken samen met mijn knechten. Daarnaast is er ook een voorleeskamer, waar de mensen van de bibliotheek verhaaltjes over mij zullen vertellen. Het enige wat nog ontbreekt, is een hemelbed in het bureau van de burgemeester, maar voor de rest worden we hier in de watten gelegd."

Concurrentie
Kinderen betalen die dag twee euro voor een doe-rondleiding van een half uur. Ouders mogen gratis mee. Vooraf inschrijven is niet nodig. Die dag is er om 17 uur ook de theatervoorstelling Sint Overboord! in cultuurhuis De Leest. Op hetzelfde moment is er echter nog de grootse Sinterklaasparade in Roeselare. Vreest de stad dan geen concurrentie van de buren. "We wilden iets in eigen stad aanbieden en niet streven naar een massa-evenement", verdedigt de jeugdschepen die keuze. "Door het bezoek van de kinderen persoonlijk aan te pakken en de sint tijd met hen te laten doorbrengen, pakken we het toch anders aan en zullen ze er meer aan hebben."

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is