Slechte punten voor SP.A, N-VA gaat bank vooruit

Door Bert Maertens op 26 januari 2016, over deze onderwerpen: Binnenlands Bestuur en Bestuurszaken, Izegem

Er valt niet naast te kijken op de kaart van de centrumsteden: de rampzalige scores van de SP.A-burgemeesters in het Gemeenterapport. Een bijzonder pijnlijk resultaat voor de socialisten in de aanloop naar de belangrijke lokale verkiezingen van 2018. En dat terwijl de nieuwe N-VA-burgemeesters halverwege de legislatuur al meteen hun waarde bewijzen.

Renaat Landuyt (Brugge): 4,3 op 10. Hilde Claes (Hasselt): 4,6 op 10. Johan Vande Lanotte (Oostende): 5 op 10. En zelfs Louis Tobback haalt in zijn Leuven amper 5,4 op 10. De slechte scores van de SP.A'ers in de centrumsteden laten er geen twijfel over bestaan: SP.A heeft een burgemeestersprobleem. Sinds zijn aanstelling als voorzitter benadrukt John Crombez het belang van het lokale niveau en de nabijheid tot de burger. Maar daar blijken zijn burgemeesters in de praktijk niet meteen sterk te scoren. Het is meteen ook een valse start voor SP.A, in de aanloop naar de belangrijke lokale verkiezingen van 2018.
Vooral de bekende namen bij SP.A laten het afweten. Grote kleppers als Renaat Landuyt, Johan Vande Lanotte en Louis Tobbacknslaan niet meer aan bij een groot deel van de inwoners. Alleen Daniël Termont houdt in Gent de eer van de socialisten nog hoog, maar ook zijn populariteit neemt af. “We gaan niet rond de pot draaien. Er zit sleet op de figuren”, zegt Louis Tobback. Met Mohamed Ridouani (36) schoof hij in Leuven zelf intussen al een opvolger naar voor. “Ik begrijp heel goed dat de mensen me na 21 jaar beu zijn. Bij SP.A hebben we ingezien dat het stadsbestuur aan verjonging toe is. Vandaar dat we met nieuwe gezichten komen.”
Volgens voorzitter Crombez moet dat vernieuwingsproject nog op kruissnelheid komen, en is er dus nog geen reden tot paniek. “Natuurlijk ben ik niet tevreden met die lage scores, maar we hebben ook nog altijd de beste burgemeester in de op één na grootste stad van Vlaanderen. We zijn nu halverwege en het is de verdomde plicht van de burgemeesters om nog een tandje bij te steken. Maar ik ben ervan overtuigd dat ik dit eigenlijk niet hoef te zeggen.”

N-VA-coup in 2018?

En niet alleen in de centrumsteden scoren de SP.A'ers pover. De gemiddelde score van de SP.A-burgemeesters in het algemeen (5,8 op 10) valt heel wat lager uit dan die van de andere partijen. Nog pijnlijker voor SP.A is dat de vele (nieuwe) N-VA-burgemeesters intussen wél hun waarde bewijzen. Ook al blijft het rommelen in een aantal lokale afdelingen en ook al worstelen veel 'oude' N-VA'ers lokaal nog met de nieuwe lichting, toch krijgen de Vlaamsnationalisten stilaan overal voet aan de grond. Veel N-VA-burgemeesters - onder wie parlementairen als Koen Metsu (Edegem), Bert Maertens (Izegem), Jan Spooren (Tervuren) en Kris Van Dijck (Dessel) - zijn en blijven op lokaal niveau bijzonder populair. Ter illustratie: in de ranglijst van de 45 N-VA-burgemeesters staat voorzitter Bart De Wever pas op de 31ste plaats.
Die evolutie moet niet alleen SP.A, maar ook CD&V tot nadenken stemmen. Met hun 136 burgemeesters zijn de christendemocraten nog altijd oppermachtig in de kleinere gemeenten, maar in de centrumsteden vallen de resultaten tegen. En intussen bereidt N-VA zich
voor op een serieuze coup in 2018. Alle lokale afdelingen werden nauwgezet gescreend op sterktes en zwaktes, en binnenkort volgen overal nieuwe lokale bestuursverkiezingen om de nieuwe frontmannen te bepalen. “De lokale verkiezingen zijn héél belangrijk voor ons. Niet alleen om te kunnen besturen, maar ook om onze lokale verankering verder uit te bouwen”, zegt partijwoordvoerder Joachim Pohlmann. “We mikken niet alleen op de centrumsteden, maar op álle Vlaamse gemeentes.”

 

Bron: Simon Andries, Het Nieuwsblad, 26.01.2016, p. 2

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is