Stad investeert 800.000 euro om winkelstraat aantrekkelijk te maken

Door Bert Maertens op 2 december 2016, over deze onderwerpen: Izegem
De parkeerhaven zal een groene gevel krijgen. FOTO: SDI

Groene parkeerhaven en ruimte voor fietsen en bakfietsen

IZEGEM - Na het bouwverlof, midden augustus, wordt de heraanleg van de Marktstraat opgestart. Het stadsbestuur zal 800.000 euro investeren in de vernieuwingswerken. De plannen kunnen grotendeels op de goedkeuring van de handelaars rekenen.

“De Markstraat ligt er niet goed bij”, erkende schepen van Economie Tom Verbeke (N-VA) bij aanvang van een tweede inspraakmoment met handelaars en bewoners van de straat. “Nochtans is het een belangrijke weg die de kern van ons handelscentrum vormt en dus investering verdient.” En die komt er nu. De trottoirs worden heraangelegd en er komt een parkeerhaven. De stad wil vooral inzetten op de winkelbeleving. Zo komt er achtergrondmuziek tijdens het winkelen. Twee camera's moeten de veiligheid garanderen. Het leegstandsbeheer, met ruimte voor innovatieve pop-ups, en een Citie App moeten zowel handelaars als consumenten overtuigen.

Parkeren

Op 21 april was er al een eerste inspraakmoment. De handelaars deden toen veel suggesties. Het studiebureau hield daarmee rekening bij het maken van het ontwerp voor de straat en de parkeerhaven. “De parkeerhaven zal een groen gevel krijgen. Er komen 23 plaatsen, waarvan twee voor mensen met een beperking”, zegt de ontwerper. Twee keer drie parkeerplaatsen in de Marktstraat zelf zullen ook dienen als laad- en loszone. De rest van de tijd zullen die plaatsen beschikbaar zijn voor kortparkeren met een sensor. Ook voor zwakke weggebruikers is er aandacht, met extra ruimte voor fietsers, voetgangers en parkeerplaats voor bakfietsen

Handelaars enthousiast

Lobke Van Marcke van parfumerie Chantly is enthousiast. “De parkeerhaven is super. De laad- en loszone vlakbij mijn winkel die verdwijnt, zou beter nog als parkeerplaats aangelegd worden.” Ook Bart Simoens van wijnhandel Bodegon is positief. “Zes losse parkeerplaatsen is in principe genoeg, alleen is de indeling wat vreemd. Ze komen dicht bij de parkeerhaven, dus alle parking zit dan wel erg geconcentreerd. Afgezien daarvan lijkt het mij een enorme verbetering.” “We zullen de werken starten vlak na het bouwverlof zodat we tegen halfweg november klaar zijn. Dan kan er in een vernieuwde Marktstraat worden gewinkeld voor Sinterklaas en de feestperiode”, zegt burgemeester Bert Maertens (N-VA).

 

Bron: Stephanie Demasure, Het Nieuwsblad/Regionaal: Roeselare-Tielt-Izegem, 02.12.2016, p. 2; cf. nieuwsblad.be

 

Het Nieuwsblad/Regionaal: Roeselare-Tielt-Izegem, 02.12.2016, p. 2

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is