Steenbrugge krijgt hoge brug

Door Bert Maertens op 9 augustus 2017, over deze onderwerpen: Mobiliteit en Openbare Werken

BRUGGE - Steenbrugge krijgt een hoge brug ten noorden van de huidige brug en de nieuwe Dampoortsluis komt opwaarts van de huidige. Dat blijkt uit de net afgeronde maatschappelijke kosten-batenanalyse van het project Stadsvaart.

In november 2014 ging de studie voor het project 'Stadsvaart Brugge' van start, met als doel de knelpunten voor doorvarende schepen weg te werken. Prioritair daarbij is de vervanging van de Steenbruggebrug en de Dampoortsluis. "De start van de werken is voor volgend jaar, maar intussen werden er al heel wat administratieve procedures doorlopen", legt Vlaams volksvertegenwoordiger Bert Maertens (N-VA) uit, die de resultaten van de analyse te weten kwam van Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA). "Het jaarlijks aantal beroepsschepen in Brugge zal tegen 2035 verdrievoudigen en de jaarlijks vervoerde tonnage zal vervijfvoudigen. Het netto batig resultaat bedraagt maar liefst 24 miljoen euro. Elk transport langs het water haalt een pak vrachtwagens van de weg. Dat is goed voor het milieu en creëert minder file." Het is nu aan de Vlaamse regering om te beslissen over de verder uit te werken alternatieven.
 

Tijdelijke Kruispoortbrug

De noodbrug die de kapotte Kruispoortbrug moet vervangen, komt er pas eind dit jaar. Dat zegt de dienst Waterwegen en Zeekanaal. Oorspronkelijk zou de brug tegen het begin van het schooljaar klaar zijn. "Het ontwerp van de tijdelijke ophaalbrug blijkt ingewikkelder dan verwacht", zegt Claudia Van Vooren van Waterwegen en Zeekanaal. "Ook al gaat het over een tijdelijke brug, we moeten uiteraard wel zeker zijn dat deze veilig is en naar behoren werkt. Door een aantal voorwaarden moet de brug meer op maat ontworpen worden gemaakt dan aanvankelijk gedacht en dat vraagt meer tijd."

 

Bron: BHT op hln.be; Het Laatste Nieuws/Oostkust, 09.08.2017, p. 13

 

Het Laatste Nieuws/Oostkust, 09.08.2017, p. 13

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is