Tegen midden volgend jaar uitzendarbeid bij overheid

Door Bert Maertens op 16 februari 2016, over deze onderwerpen: Binnenlands Bestuur en Bestuurszaken

BRUSSEL - Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans hoopt tegen midden volgend jaar uitzendarbeid bij de overheid en de lokale besturen te kunnen invoeren. Dat zegt ze dinsdag bij een gedachtewisseling in het Vlaams parlement.

Er zijn nog maar twee landen in Europa waar uitzendarbeid in de publieke sector verboden is: Griekenland en België. Met de zesde staatshervorming kreeg Vlaanderen de bevoegdheid voor de materie en in het regeerakkoord is afgesproken het systeem mogelijk te maken, zowel voor de eigen overheidsdiensten als voor de lokale besturen. Uitzendarbeid heeft volgens de regering verschillende voordelen, gaande van de mogelijkheid tot snelle indienstneming tot grotere soepelheid. Bovendien kan uitzendarbeid "een goed kanaal zijn om diversiteit binnen het personee l te brengen".

Homans hoopt het kader tegen de zomer van 2017 rond te hebben, maar moet eerst nog overleggen met onder meer de vakbonden. Bij oppositiepartij sp.a valt het systeem alleszins op een koude steen. "Wij moeten een betrouwbare werkgever zijn, we moeten de werknemer een job geven waar hij een toekomst op kan bouwen", zegt Kurt De Loor. "Dit is ook een dure vorm van tewerkstelling, tot 1,7 keer duurder dan een reguliere werknemer. Hoe valt dat de rijmen met de financiële krapte waar alle overheden momenteel mee te maken hebben?"

De inzet van uitzendkrachten moet volgens de regeringspartijen echter de uitzondering blijven. "Het zal worden gebruikt bij de vervanging van een tijdelijke afwezige, of bij een acute nood aan extra werkkrachten", aldus Bert Maertens (N-VA). "De hogere kostprijs zal er mee voor zorgen dat dit een uitzondering blijft."

Ook volgens Homans is het allerminst de bedoeling hiermee permanente tewerkstelling te creëren. "Bovendien beslist een persoon nog steeds zelf of hij zich al dan niet inschrijft bij een uitzendbureau", besluit ze.

 

Bron: BELGA

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is