Trambus Kortrijk: deze zomer nieuwe stap

Door Bert Maertens op 4 augustus 2017, over deze onderwerpen: Mobiliteit en Openbare Werken
Na proefproject studie naar knelpunten voor trambus

KORTRIJK – Deze zomer eindigt de studie naar de knelpunten op het traject van een trambus tussen het centrum van Kortrijk en Hoog Kortrijk. Hierna kan de maatschappelijke kosten-batenanalyse van start gaan. Dat leert Vlaams volksvertegenwoordiger Bert Maertens (N-VA) uit het antwoord op zijn parlementaire vraag aan minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts (N-VA). 

Van 9 tot 23 oktober 2015 liep in Kortrijk een proefproject dat het gebruik van de trambus in de stedelijke omgeving van Kortrijk uitprobeerde. Deze test werd door De Lijn West-Vlaanderen algemeen positief geëvalueerd. “Wel merkte De Lijn op dat de weginfrastructuur vandaag geenszins voorzien is op de komst van zo’n trambus. De test was ook niet voldoende om een gefundeerde beslissing te kunnen nemen over het al dan niet invoeren van trambussen in Kortrijk”, zegt Bert Maertens. 

Een volgende stap was dan ook een doorstromingsstudie. "Deze studie moet alle doorstromingsknelpunten op het traject in kaart brengen, net als hun aandeel in het geheel van rijtijdverliezen. Simulaties moeten dan uitmaken op welke manier een knelpunt best kan worden aangepakt en wat de rijtijdwinst is”, aldus Maertens. De studie ging in oktober vorig jaar van start en eindigt deze zomer. “Op 13 juni ging de laatste vergadering door van de stuurgroep. Op basis van de opmerkingen die toen werden gegeven, werkt het studiebureau MINT de rapportage af, waarna minister Weyts hiervan kennis neemt en het vervolgtraject kan starten.

De doorstromingsstudie dient als uitgangspunt voor de opmaak van de uiteindelijke maatschappelijke kosten-batenanalyse (MKBA). Deze MKBA zal verschillende vervoersmiddelen tegen elkaar afwegen, waaronder de trambus. 

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is