Uitzendarbeid binnenkort ook in de openbare sector?

Door Bert Maertens op 16 februari 2016, over deze onderwerpen: Binnenlands Bestuur en Bestuurszaken

België is samen met Griekenland het enige land in Europa waar geen interim-ambtenaren bestaan. Want uitzendarbeid in de openbare sector is niet mogelijk. Maar misschien komt er binnenkort wel verandering in. Toch in Vlaanderen.

Het principe van interimarbeid voor ambtenaren is al langer vastgelegd in een Europese richtlijn en is opgenomen in het regeerakkoord, maar is nog niet geïmplementeerd. Vlaams minister van binnenlands bestuur Liesbeth Homans (N-VA) wil daar nu verandering in brengen en heeft een plan klaar om interimambtenaren onder bepaalde voorwaarden aan te nemen. Maar sp.a is daar niet zo enthousiast over. Vandaag wordt hierover gedebatteerd in het Vlaams parlement. Bert Maertens (N-VA) en Kurt De Loor (sp.a) leggen bij ons al hun standpunten uit.

Volgens Maertens gaat het louter om een tijdelijk vervanging bij langdurige afwezigheden of wanneer er extra werk is voor een bepaalde periode. De voordelen zijn dat de overheid sneller een vervanging kan doorvoeren, dat de werkdruk voor de werknemers daalt en dat de interimarbeid een eerste instap kan zijn voor bepaalde kansengroepen, waarna ze kunnen deelnemen aan de examens.

Kurt De Loor ziet dat anders en stelt dat interimwerk enkel contracten biedt waar de werknemer geen toekomst kan op bouwen. De overheid heeft daar een voorbeeldfunctie in voor de rest van de Vlaamse werkgevers. Interimarbeid is ook duurder en in tijd van besparingen zou die maatregel volgens de oppositie geen optie mogen zijn. 

Uitzendarbeid binnenkort ook in de openbare sector?

 

Bron: Radio1.be

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is