Vakbond misnoegd omdat stadspersoneel uur langer moet werken

Door Bert Maertens op 6 november 2014, over deze onderwerpen: Izegem

IZEGEM - De personeelsleden van de Izegemse stadsdiensten moeten vanaf volgend jaar 38 in plaats van 37 uur werken. Het stadsbestuur schaft een wekelijks uur dienstvrijstelling af. Vakbonden ACV en ACOD gingen daarmee niet akkoord, maar hun fiat was niet vereist om het reglement op de gemeenteraad goed te keuren. "Dit is een aanslag op een verworven recht dat we tien jaar geleden kregen", zegt Joris Vanraes van ACV.

Compensaties
"Dit wordt verkocht als een besparingsmaatregel, terwijl het gewoon gaat om langer werken. Dat komt nog van pas bij de OCMW-diensten zodat ze daar extra shiften kunnen inplannen, maar dat ze dit ook op de stadsdiensten willen invoeren, lijkt ons voorbarig. We hadden voor het OCMW dan ook liever een apart akkoord gezien en voor de stadsdiensten alles bij het oude gelaten. Het personeel is er zeker niet gelukkig mee, maar de woede is nu ook niet zo groot dat we acties houden."

Burgemeester Bert Maertens (N-VA) heeft het over een eerbaar voorstel. "Zeker in het licht van de naakte ontslagen in Roeselare en Meulebeke", legt hij uit. "Bovendien staan er een reeks compensaties tegenover. Het aantal vakantiedagen dat groeit volgens jaren dienst zal sneller toenemen en de werknemers kunnen voortaan ook flexibeler werkuren regelen met tot twee keer per dag een pauze."

Alleen Vlaams Belang keurde het nieuwe reglement niet goed. "In de privésector snoeien ze zonder tegemoetkomingen en hier kan dat wel. Hoe leg je dit uit aan de buitenwereld?", sneert raadslid Stefaan Sintobin.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is