Verhoogde Kuurnebrug blijft forse klim voor fietsers, maar minder steil dan gevreesd

Door Bert Maertens op 28 juli 2017, over deze onderwerpen: Mobiliteit en Openbare Werken

Gemeentebesturen blij dat met hun bedenkingen rekening wordt gehouden

KUURNE/HARELBEKE - Op aandringen van Kuurne en Harelbeke wordt de verhoogde Kuurnebrug voor fietsers minder steil. Waterwegen en Zeekanaal hield rekening met hun verzuchtingen en gaat de hellingsgraad beperken.

De Kuurnebrug op de grens met Kuurne en Harelbeke moet worden verhoogd omdat schepen met drie lagen containers zouden kunnen passeren. Er is een totale hoogte nodig van zeven meter.

Eerst was er sprake om de Kuurnebrug met 20 tot 30 centimeter te verhogen, maar dat bleek niet voldoende. Toen bleek dat er een verhoging van 50 centimeter ging gebeuren, drukten zowel de gemeente Kuurne als de stad Harelbeke hun bezorgdheid uit dat de brug voor fietsers te steil zou worden.

Uit een parlementaire vraag van Vlaams volksvertegenwoordiger Bert Maertens (N-VA) aan minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts (N-VA) blijkt dat met die bezorgdheid rekening is gehouden. Dat wordt ook bevestigd door de woordvoerster van Waterwegen en Zeekanaal, Claudia Van Vooren. “De richtlijnen uit het V ademecum fietsvoorzieningen zijn maximaal gevolgd. Aan de kant van Kuurne zal de gemiddelde hellingsgraad 4,4% bedragen en aan de kant van Harelbeke zal dat 4,5% zijn, met een maximum van 6%. De ruimte in de projectzone (v anaf kruispunt Tweebruggenstraat tot rotonde op de andere oever, nvdr.) is echter beperkt en het is dus niet mogelijk om in lagere hellingsgraden te voorzien. Vlakbij komt wel een platte, beweegbare brug voor fietsers en voetgangers die de helling te steil vinden.”

Nieuwe Kwaremont

De hellingsgraad van de verhoogde brug valt te vergelijken met die van de Nieuwe Kwaremont, gemiddeld 4,5 %.

In Kuurne en Harelbeke wordt voorzichtig positief gereageerd. “Het blijft een stevige helling, maar we zijn tevreden dat er rekening is gehouden met onze bezorgdheid”, zegt de Kuurnse schepen Francis Watteeuw (SP.A). “Aan de kant van Harelbeke is de hellingsgraad nu al steil. We hopen dan ook dat het goed aangepakt wordt, zodat het voor fietsers haalbaar zal zijn”, aldus de Harelbeekse burgemeester Alain Top (SP.A).

De werken moeten gebeuren voor eind 2020.

 

Bron: Evelien Vantomme, Het Nieuwsblad/Regionaal: Kortrijk-Waregem-Menen, 28.07.2017, p. 2; nieuwsblad.be

 

Het Nieuwsblad/Regionaal: Kortrijk-Waregem-Menen, 28.07.2017, p. 2

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is