Verkeerswissel A19-R8 krijgt geluidsschermen

Door Bert Maertens op 22 juli 2017, over deze onderwerpen: Mobiliteit en Openbare Werken

EXTRA VEILIGHEIDSMAATREGELEN

KORTRIJK/BISSEGEM - Het agentschap wegen en verkeer (AWV) West-Vlaanderen schept eind november op een infomarkt klaarheid over de heraanleg van de gevaarlijke verkeerswissel A19-R8. Opmerkelijk: er is nu ook sprake van de komst van geluidsschermen.

"AWV tekent momenteel volop ontwerp- en onteigeningsplannen uit", zegt parlementair Bert Maertens (N-VA), die er Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) over bevroeg. "Er is ook een geluidsstudie uitgevoerd. Die bepaalt waar en in welk formaat er geluidsschermen moeten komen op de nieuwe verkeerswissel. AWV houdt eind november een infomarkt in samenspraak met het burgerplatform 'bouwen aan een beter Bissegem'", aldus Bert Maertens.
 

Tientallen ongevallen

De werken worden in 2018 aanbesteed en in 2019 uitgevoerd. Er zijn per jaar tientallen ongevallen op de verkeerswissel van de autosnelweg A19 en de ring rond Kortrijk (R8), vaak met gewonden. Het zit slecht in elkaar, met twee U-bochten. Zo moet verkeer dat uit de richting van Ieper of Brugge komt en naar Heule of Kuurne wil rijden, op het linkervak aan verkeerslichten aanschuiven. Om daarna een bocht van 180 graden te maken en naar rechts op te schuiven tussen het verkeer dat al op de R8 zit. Dat is levensgevaarlijk.

Wie uit de richting van Bissegem komt, moet ook een U-bocht maken over de R8 om daarna de A19 of E403 op te rijden. Verder is de opeenvolging van verkeerslichten op de R8 nabij de verkeerswissel verwarrend. De kruispunten met U-bochten en lichten verdwijnen. Door met volwaardige op- en afritten te werken en een nieuwe brug met verbinding naar de A19 te bouwen. De Oude Gullegemsestraat en Koffiehoekstraat, op Schoonwater in Bissegem, liggen vlakbij de huidige verkeerswissel.

Om de aanleg van de nieuwe verkeerswisselaar mogelijk te maken, zullen daar enkele (tuin)stroken onteigend worden. AWV bekijkt hoe.

 

Bron: Peter Lanssens op hln.be; Het Laatste Nieuws/Leiestreek, 22.07.2017, p. 43

 

Het Laatste Nieuws/Leiestreek, 22.07.2017, p. 43

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is