Visca Catalunya!

Door Bert Maertens op 11 september 2014

La Diada 20141,8 miljoen aanwezigen, 1,8 miljoen Catalanen die zelfbeschikking vragen, 1,8 miljoen burgers die zelf willen beslissen over hun toekomst. Dat was La Diada, de nationale feestdag van Catalonië op 11 september. Met een uitgebreide delegatie van N-VA was ik er op officieel bezoek. 

11 september 1714: het laatste Catalaanse verzet tijdens de Spaanse Successieoorlog moet zich noodgedwongen overgeven; 2 jaar later maakt Filips V van Spanje komaf met de vergaande Catalaanse autonomie. Tijdens de Renaixença catalana kregen de herdenkingen op 11 september gaandeweg een feestelijk karakter, een evolutie die zich tot op heden doorzet: vorig jaar organiseerde men de Catalaanse Weg: 1,6 miljoen mensen vormden een menselijke keten over ongeveer 480 kilometer. 

Dit jaar moest het echter nog treffender. Want op 9 november vindt hét referendum plaats, waar de Catalanen zich zullen uitspreken over 2 vragen: ‘Wilt u dat Catalonië een staat wordt?’ en ‘Zo ja, wilt u dat die staat een onafhankelijke staat wordt?’. Om 17.14 u. vormden de meer dan 1,8 miljoen aanwezigen een 11 kilometer lange V op de 2 belangrijkste verkeersassen van Barcelona. De V, niet alleen van ‘votar’ (stemmen), maar ook van ‘victòria’ (overwinning) en ‘voluntat’ (volkswil).

Na Schotland wordt Catalonië op deze manier de tweede regio binnen de Europese Unie die zich kan uitspreken over haar toekomst. Voor Schotland is 18 september de dag van de waarheid. De recentste peilingen tonen een kleine meerderheid aan voor het Yes-kamp. Voor mij zijn het alvast hoopvolle dagen!

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is