Vlaamse ambtenaar eet iets meer vegetarisch

Door Bert Maertens op 16 november 2017, over deze onderwerpen: Binnenlands Bestuur en Bestuurszaken

BRUSSEL - Het aantal vegetarische maaltijden dat verkocht wordt in de restaurants van de Vlaamse overheid gaat in licht stijgende lijn. Vorig jaar steeg de verhouding vegetarische schotels naar 21 procent, tegenover 19 procent in 2015. Het aantal vegetarische warme schotels bleef status quo op 17 procent, maar dat is wel meer dan de 15 procent in 2014. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams volksvertegenwoordiger Bert Maertens (N-VA) heeft opgevraagd bij minister van Bestuurszaken Liesbeth Homans (N-VA).
Steeds meer Vlamingen eten één of meer dagen per week geen vlees. Uit onderzoek is al gebleken dat ruim een op de zes Vlamingen minstens drie keer per week kiest voor een vegetarische schotel.

Dat steeds meer mensen overschakelen op vegetarisme of minstens flexitariër zijn, is ook te merken aan de schotels die verkocht worden in de 10 gebouwen van de Vlaamse overheid waar ambtenaren 's middags kunnen gaan eten.

Uit de cijfers die N-VA-parlementslid Bert Maertens blijkt dat het aantal vegetarische schotels of broodjes stelselmatig toeneemt, al is de toename ook niet spectaculair te noemen. Zo waren er in 2016 11 procent vegetarische broodjes (10 procent in 2015). Het aantal vegetarische schotels lag vorig jaar op 21 procent (19 procent in 2015). Het aantal vegetarische warme schotels bleef stabiel op 17 procent liggen, maar dat is wel 2 procent meer dan in 2014.

Uit de cijfers van Homans blijkt voorts dat de Vlaamse overheid de ambitie om het voedselverlies tegen 2020 met 15 procent terug te dringen al ruimschoots gehaald heeft. Zo is er volgens Homans 18 procent minder verlies aan vaste voeding en 38 procent minder voedselverlies van soep.

Bert Maertens: "Toch kunnen er nog maatregelen genomen worden, zoals bijvoorbeeld de klant zelf zijn warme groenten en aardappelen te laten opscheppen. Door dit principe kiest de klant zelf zijn portiegrootte en blijkt er 57% minder overschot op de borden."

 

Bron: BELGA

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is