Vlaamse steun zorgt voor 25 nieuwe kaaimuren in 5 jaar

Door Bert Maertens op 21 juni 2015, over deze onderwerpen: Mobiliteit en Openbare Werken

BRUSSEL – De afgelopen vijf jaar zijn in Vlaanderen 25 nieuwe kaaimuren gerealiseerd dankzij de financiële tussenkomst van de Vlaamse overheid. Nog eens 78 projecten zitten de komende jaren in de pijplijn. Dit vernam Vlaams volksvertegenwoordiger Bert Maertens (N-VA) in antwoord op zijn parlementaire vraag aan minister van mobiliteit Ben Weyts (N-VA). Met de cofinanciering wil Vlaanderen bedrijven helpen investeren om de 'modal shift', van wegtransport naar het ecologischer en veiliger vervoer op het water, verder uit te bouwen.

Op 28 april vierden we de inhuldiging van de honderdste kaaimuur in Vlaanderen. Sinds februari 1998 kunnen bedrijven in Vlaanderen via een pps-constructie met het Vlaams Gewest een kaaimuur bouwen. Het Vlaams Gewest neemt 80 procent van de kosten voor zijn rekening. Het bedrijf betaalt de resterende 20 procent en verbindt zich ertoe om de kaaimuur minstens tien jaar te benutten. “De bouw van een kaaimuur om binnenschepen te laden en te lossen is voor steeds meer bedrijven een logische stap naar duurzaam en toekomstgericht ondernemen. Zo'n project is echter vrij complex en de investering is zeer duur voor een onderneming alleen. Willen we minder drukke en kapotgereden wegen, meer verkeersveiligheid en een schoner milieu, dan moeten we transport op het water blijven aanmoedigen. De cofinanciering door de Vlaamse overheid blijft daarom essentieel”, aldus Bert Maertens.

Sinds de start van de PPS-formule, in 1998, werden er 178 projecten goedgekeurd, waarvan er nu 100 afgewerkt zijn.“De impact van deze kaaimuren is enorm: alleen al in 2014 konden daardoor 930.000 vrachtwagenritten over de weg vermeden worden. In totaal gaat het sinds de start in 1998 over 8,6 miljoen vermeden vrachtwagenritten”, zo weet Bert Maertens.

4,4 miljoen euro Vlaamse steun in 2015

De laatste vijf jaar werden 25 nieuwe kaaimuren gerealiseerd, een investering van meer dan 17 miljoen euro voor de overheid. Minister Weyts gelooft rotsvast in de verder uitbouw van transport op het water en reserveerde daarom dit jaar 4,4 miljoen euro voor de realisatie van bijkomende kaaimuren. Deze investeringen van de Vlaamse overheid blijken ook duurzaam: “Van de honderd gerealiseerde kaaimuren, worden er slechts vier niet meer gebruikt: twee bedrijven verkiezen toch een transportwijze en betalen de investeringen in de kaaimuur dan ook terug. De twee andere bedrijven stopten hun activiteiten", leert Bert Maertens uit het antwoord van minister Weyts.

In bijlage vindt u het overzicht van de gerealiseerde kaaimuren sinds 2010.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is