U bent hier
Vlaanderen brengt 151 autowrakken boven water
De Vlaamse waterlopen geven mondjesmaat hun geheimen prijs. De voorbije vijf jaar werden ze bevrijd van 151 autowrakken. Maar er liggen er nog tientallen.
Auto's komen meestal door een ongeluk in het water terecht. Soms worden ze ook moedwillig gedumpt, om een voertuig of zijn lading te laten verdwijnen. Waarmee we meteen in de criminele sfeer belanden.
De aanwezigheid van autowrakken in rivieren of kanalen is echter geen goede zaak. Ze kunnen de scheepvaart hinderen of schade veroorzaken wanneer baggerwerken moeten worden uitgevoerd.
Ze zijn ook een bron van vervuiling. Een personenwagen bevat nu eenmaal verschillende vloeistoffen die niet in de natuur thuishoren: brandstof, koelvloeistof, motor- of remolie... Ook de talrijke kunststoffen die in de hedendaagse auto's zijn verwerkt, kunnen het milieu bezoedelen.
Daarom is het wenselijk zoveel mogelijk autowrakken uit de Vlaamse waterwegen te verwijderen. De voorbije vijf jaar werden 151 autowrakken opgeruimd, antwoordde Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts (N-VA) op een vraag van volksvertegenwoordiger Bert Maertens (eveneens N-VA).
De meeste wrakken werden uit het Albertkanaal opgevist. Maar daarmee is die belangrijke waterweg nog lang niet 'autovrij': bij dieptepeilingen ter voorbereiding van baggerwerken werden de afgelopen vijf jaar in totaal 139 wrakken gedetecteerd.
Uit de IJzer en de Leie werden de voorbije vijf jaar telkens 16 wrakken bovengehaald. Het Zeekanaal Brussel-Schelde was goed voor 14 autowrakken, het kanaal Roeselare-Leie voor 11 en de Dender voor 10.
De kosten voor het opruimen van de autowrakken zijn voor rekening van de twee Vlaamse waterwegbeheerders, Waterwegen en Zeekanaal en De Scheepvaart. Als de berging op uitdrukkelijke vraag van de Federale Gerechtelijke Politie gebeurt, worden de kosten gedeeld.
Bron: Koen Lambrecht op tijd.be