Vlaanderen gaat radicaal digitaal

Door Bert Maertens op 22 december 2016, over deze onderwerpen: Binnenlands Bestuur en Bestuurszaken
Vlaanderen gaat radicaal digitaal

Tijdens het begrotingsdebat sprak ik over Vlaanderen Radicaal Digitaal. Hieronder kunt u mijn pleidooi nalezen. 

 

 

 

 

 

 

"Vlaanderen gaat radicaal digitaal. Het is onze ambitie, onze doelstelling om tegen 2020 alle administratieve transacties tussen de Vlaamse overheid en burgers, ondernemingen en lokale besturen digitaal aan te bieden.

Als sommigen graag over een Copernicaanse omwenteling spreken, wel, daar heb je ze wat mij betreft. Ik droom, zeker ook als burgemeester van een compacte West-Vlaamse stad met relatief gezien weinig middelen, te weinig middelen ..., dat elke Vlaming zijn of haar documenten kan opvragen en afprinten, zonder dat hij of zij daarvoor nog naar het stadhuis moet, of naar het loket van de Vlaamse of zelfs federale overheid. Voor die burger, voor die ondernemer, is er immers maar 1 loket. En dat is het loket van de gemeente.

Het doet me daarom een enorm plezier dat minister Homans en dat deze Vlaamse regering blijft inzetten, qua beleid én qua budget, op e-government, op digitalisering van documenten en formulieren en op administratieve vereenvoudiging.

Ik hoop dat we heel binnenkort kunnen zeggen dat we met zijn allen, in elke gemeente in Vlaanderen, met enkele drukken op de knop onze nieuwe identiteitskaart kunnen ontvangen, een melding van een put in de weg kunnen maken, een containervergunning kunnen krijgen, onze bouwvergunningsaanvraag kunnen indienen (wat kan vanaf eind februari), Vlaamse premies kunnen aanvragen enzovoort.

Mevrouw de minister, collega's, Ik zei daarnet heel duidelijk "in elke gemeente in Vlaanderen", omdat we nu zien dat vooral de centrumsteden en bij uitbreiding een paar andere, meestal grotere, steden en gemeenten snel radicaal digitaal worden.

Dat is ongetwijfeld het verhaal van budget, van de middelen. Maar zoals gezegd, in een ideale wereld is die digitale dienstverlening voor de burger en ondernemer in elke gemeente identiek. Schaalvergroting van gemeenten is daartoe wat de N-VA betreft, zeker een oplossing.

Maar ook van de Vlaamse overheid mogen de Vlaamse gemeenten een en ander verwachten.

Het zal u, mevrouw de minister, helemaal niet verrassen als ik u daarom met aandrang vraag om vanuit de Vlaamse overheid zo veel mogelijk de steden en gemeenten daarin te ondersteunen, met concrete toepassingen die de gemeenten elk afzonderlijk heel vaak niet aankunnen."

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is