Vlaanderen neemt ondersteuning regionale musea integraal over van provincie

Door Bert Maertens op 14 oktober 2015, over deze onderwerpen: Binnenlands Bestuur en Bestuurszaken, Izegem
Bert Maertens

BRUSSEL – De afslanking van de provincies zal geen negatieve gevolgen hebben voor de musea die over een regionale erkenning beschikken. De Vlaamse overheid neemt de financiële ondersteuning gewoon over van de provincie, met behoud van het volledige subsidiebedrag. Dit vernam Vlaams volksvertegenwoordiger Bert Maertens (N-VA) in het antwoord op een parlementaire vraag aan minister van Cultuur Sven Gatz.

 

 

De ondersteuning van musea is momenteel versplinterd. Sommige musea en archiefinstellingen krijgen financiële steun van de Vlaamse overheid, andere van de provincie en nog andere enkel van de gemeenten. Vanaf 1 januari 2017 wordt de opdracht van de provincies beperkt tot grondgebonden zaken, zoals bijvoorbeeld de provinciale domeinen of economie. Cultuur, met ook de ondersteuning van musea, verhuist van de provincie naar de gemeenten of naar Vlaanderen.

Bangmakerij

Bert Maertens: "Elk museum of archief dat regionaal ingedeeld werd en nu steun ontvangt van de provincie, zal die vanaf 2017 van de Vlaamse overheid krijgen. De minister bevestigde me dat Vlaanderen alle engagementen die de provincies reeds aangingen tot en met 2019, gewoon overneemt, met inbegrip van de financiële middelen. Sommigen maken er al te graag een politiek spelletje van om de cultuursector en de musea bang te maken, alsof zij door de afslanking van de provincies op droog zaad zou komen te zitten. Het is goed dat aangetoond wordt dat die bangmakerij nergens op slaat.

Goed nieuws voor de West-Vlaamse musea

De integrale overname van de provinciale steun door de Vlaamse overheid is meteen geruststellend nieuws voor de zeven regionaal ingedeelde West-Vlaamse musea en één archiefinstelling die nu door de provincie West-Vlaanderen worden gesubsidieerd. "Jonge musea, zoals Texture in Kortrijk, of het nog te openen Eperon d'Or in mijn eigen stad Izegem, krijgen op die manier volop kansen om verder te groeien”, zo besluit Bert Maertens.

 

Hier vindt u het overzicht van de West-Vlaamse musea die vanaf 2017 Vlaamse financiële steun ontvangen:

 

Abdijmuseum Ten Duinen 1138​ Koksijde 90.000 euro
NAVIGO - Nationaal Visserijmuseum Koksijde 90.000 euro
Wielermuseum Roeselare 90.000 euro
Bakkerijmuseum Veurne 75.000 euro
Memorial Museum Passchendaele 1917 Zonnebeke 75.000 euro
Stadsarchief Ieper Ieper 25.000 euro
Stedelijke Izegemse Musea Izegem 75.000 euro
Texture Kortrijk 75.000 euro

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is