Vlaanderen neemt plaats van provincie over in vzw Mu.ZEE

Door Bert Maertens op 28 september 2016, over deze onderwerpen: Binnenlands Bestuur en Bestuurszaken
Bert Maertens - foto: Anne Deknock

BRUSSEL – Er is meer duidelijkheid over het toekomstig beheer van Mu.ZEE: de Vlaamse overheid zal het aandeel van de provincie West-Vlaanderen overnemen in vzw Mu.ZEE. De stad Oostende blijft haar aandeel behouden zoals dat vandaag is. Vlaams volksvertegenwoordiger Bert Maertens (N-VA) ondervroeg hierover minister van cultuur Sven Gatz (Open Vld).

De Vlaamse Regering keurde op 26 juli de afslanking van de provincies definitief goed. “Tegelijk viel er een beslissing over de overheveling van provinciale instellingen, hetzij naar de Vlaamse overheid, hetzij naar steden en gemeenten”, aldus Bert Maertens. “De komende maanden wordt een transitietraject gestart.

Mu.ZEE wordt beheerd door vzw Mu.ZEE. Deze vzw is ontstaan in 2010 na een fusie tussen het Provinciaal Museum voor Moderne Kunst (PMMK) en het stedelijk Museum voor Schone Kunsten Oostende. Het Ensorhuis in Oostende, dat eigendom is van de stad, en het Provinciaal Museum Constant Permeke in Jabbeke vormen de twee satellietmusea van Mu.ZEE en vallen onder het beheer van vzw Mu.ZEE.

Bert Maertens: “Momenteel is er een evenwichtige vertegenwoordiging van de stad Oostende en de provincie West-Vlaanderen in de bestuursorganen van de vzw. Zowel de stad als de provincie hebben een aandeel in de collectie, en brengen middelen en personeel in. Afspraken tussen de verschillende partners zijn vastgelegd in een beheersovereenkomst.

Stad Oostende blijft belangrijke aandeelhouder

Op basis van gesprekken tussen de Vlaamse overheid, de provincie West-Vlaanderen en de stad Oostende is nu beslist dat de Vlaamse overheid het aandeel van de provincie West-Vlaanderen integraal overneemt in vzw Mu.ZEE; de stad Oostende blijft haar aandeel behouden. “Het is dus zeker niet zo dat de stad Oostende niet meer betrokken wordt in het beheer van het museum, iets wat sommige geruchten verspreidden. Wel integendeel: er wordt in overleg met de stad Oostende bekeken of de huidige beheerstructuur voldoet aan de wensen van beide besturen”, aldus Bert Maertens.

Be-Part gesplitst?

De provinciale instelling Be-Part zal worden overgedragen naar Kortrijk en Waregem, die een overeenkomst zullen afsluiten. “Momenteel lopen de gesprekken daarover nog. Een werkgroep moet onderzoeken of een functionele opsplitsing van de tentoonstellingspijler mogelijk is, maar zowel Waregem als Kortrijk zijn geïnteresseerd om exposities te organiseren”, zo weet Bert Maertens. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is