Vlaanderen neemt provinciale ondersteuning regionale musea over

Door Bert Maertens op 14 oktober 2015, over deze onderwerpen: Binnenlands Bestuur en Bestuurszaken, Izegem

De afslanking van de provincies zal geen negatieve gevolgen hebben voor de musea die over een regionale erkenning beschikken, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Bert Maertens uit Izegem.

"De Vlaamse overheid neemt de financiële ondersteuning over van de provincie, met behoud van het volledige subsidiebedrag". Dit vernam Vlaams volksvertegenwoordiger Bert Maertens (N-VA) in het antwoord op een parlementaire vraag aan minister van Cultuur Sven Gatz.

De ondersteuning van musea is momenteel versplinterd. Sommige musea en archiefinstellingen krijgen financiële steun van de Vlaamse overheid, andere van de provincie en nog andere enkel van de gemeenten. Vanaf 1 januari 2017 wordt de opdracht van de provincies beperkt tot grondgebonden zaken, zoals bijvoorbeeld de provinciale domeinen of economie. Cultuur, met ook de ondersteuning van musea, verhuist van de provincie naar de gemeenten of naar Vlaanderen.

"Politiek spelletje"

Bert Maertens: "Elk museum of archief dat regionaal ingedeeld werd en nu steun ontvangt van de provincie, zal die vanaf 2017 van de Vlaamse overheid krijgen. De minister bevestigde me dat Vlaanderen alle engagementen die de provincies reeds aangingen tot en met 2019, gewoon overneemt, met inbegrip van de financiële middelen. Sommigen maken er al te graag een politiek spelletje van om de cultuursector en de musea bang te maken, alsof zij door de afslanking van de provincies op droog zaad zou komen te zitten. Het is goed dat aangetoond wordt dat die "bangmakerij nergens op slaat.” 

"De integrale overname van de provinciale steun door de Vlaamse overheid is meteen geruststellend nieuws voor de zeven regionaal ingedeelde West-Vlaamse musea en één archiefinstelling die nu door de provincie West-Vlaanderen worden gesubsidieerd", zegt Maertens. "Jonge musea, zoals Texture in Kortrijk, of het nog te openen Eperon d'Or in mijn eigen stad Izegem, krijgen op die manier volop kansen om verder te groeien, zo besluit Bert Maertens.

 

Deze musea krijgen Vlaamse steun vanaf 2017:

Abdijmuseum Ten Duinen 1138 Koksijde: 90.000 euro

NAVIGO - Nationaal Visserijmuseum Koksijde: 90.000 euro

Wielermuseum Roeselare: 90.000 euro

Bakkerijmuseum Veurne: 75.000 euro

Memorial Museum Passchendaele 1917 Zonnebeke: 75.000 euro

Stadsarchief Ieper Ieper: 25.000 euro

Stedelijke Izegemse Musea Izegem: 75.000 euro

Texture Kortrijk: 75.000 euro

 

 

Bron: Andy Debo op focus-wtv.be

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is