Vlaanderen zet in op meer estuaire vaart

Door Bert Maertens op 25 september 2017, over deze onderwerpen: Mobiliteit en Openbare Werken
Kaartje: Vlaanderen en de binnenvaart. Bron: scheepvaartkrant.nl

Vlaanderen zit met smart te wachten op het Nederlandse antwoord op het voorstel om het Koninklijk Besluit Estuaire Vaart te versoepelen. Een wijziging van dit KB is nodig om de estuaire vaart concurrerender te maken. Vlaams volksvertegenwoordiger Bert Maertens (N-VA) heeft hierover vragen gesteld aan minister Ben Weyts.

Estuaire vaart is het met versterkte binnenvaartschepen langs de kustlijn varen naar bij voorbeeld de Westerschelde. Buitenom varen biedt nieuwe perspectieven voor de toekomst. Het maakt goederentransport, bijvoorbeeld tussen de havens van Zeebrugge, Gent en Antwerpen, vlotter en efficiënter. Als zelfverklaarde logistieke draaischijf van West-Europa wil Vlaanderen investeren in de logistiek van de toekomst.

“Het huidige Koninklijk Besluit Estuaire Vaart is zeer streng geformuleerd. Versoepeling van de bemanningsregels en technische vereisten voor schepen is noodzakelijk. Dat zal de estuaire vaart aantrekkelijker maken, zodat de haven van Zeebrugge beter verbonden wordt met andere havens en ons sterk uitgebouwd Vlaams binnenvaartnetwerk”, zegt Maertens.

Voortstuwing

In mei 2017 werd een eerste voorstel met wijzigingen aan het KB Estuaire Vaart afgewerkt. Enkele aspecten die voor versoepeling in aanmerking komen, zijn onder meer de vereisten inzake stabiliteit en voortstuwing van het schip. Maar ook de klasse-vereisten voor de machine-installaties en de categorieën van schepen waarvoor een risicoanalyse verplicht is, wordt bekeken.

Aangezien het betreffende traject ook door de Nederlandse wateren gaat, moeten deze wijzigingen worden voorgelegd aan Nederland. “Concreet wordt het voorstel met Nederland besproken in de Permanente Commissie van Toezicht op de Scheldevaart. Nederland is momenteel de voorgestelde tekstwijzigingen aan het bestuderen. Minister Weyts verwacht een eerste reactie in de loop van deze maand”, zo weet Bert Maertens. Aangezien het over technische regelgeving gaat, moet het voorstel ook nog bij Europa worden aangemeld.

 

Bron: scheepvaartkrant.nl
 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is