Voorontwerp brug Lauwe-Wevelgem begin 2017 klaar

Door Bert Maertens op 2 december 2016, over deze onderwerpen: Mobiliteit en Openbare Werken

LAUWE/WEVELGEM - In Groot-Menen moet er niet alleen een nieuwe brug komen tussen het Meense centrum en de wijk Barakken, er is ook een nieuwe brug voorzien tussen deelgemeente Lauwe en Wevelgem. “Het valideringsproces voor dit voorontwerp zal nog dit jaar worden opgestart”, stelt Bert Maertens.

De nieuw te bouwen brug in de Rijselstraat in Menen over de Leie beweegt de gemoederen omdat er heel wat onteigeningen aan te pas komen. Je zou zowaar bijna vergeten dat er in Menen nog een tweede nieuwe brug over de Leie moet worden gebouwd: die tussen Lauwe en Wevelgem. Bert Maertens (N-VA), burgemeester van Izegem en Vlaams Parlementslid, stelde recent een aantal vragen over deze laatstgenoemde brug. “Het kabinet van Vlaams minister van Openbare Werken Ben Weyts (N-VA) liet me weten dat de opmaak van het voorontwerp nog altijd lopende is en vordert zoals voorzien”, aldus Bert Maertens, die de verschillende grote openbare werken in onze provincie met argusogen volgt. “Volgens de minister is het zelfs zo dat het valideringsproces voor dit voorontwerp nog dit jaar wordt opgestart. Afhankelijk van hoe dit proces verloopt zal dit voorontwerp goedgekeurd worden. Men gaat er alvast uit dat die goedkeuring in de eerste helft van 2017 gegeven zal worden.”

Mobiliteitsstudie

Wat betreft het type brug worden er nog verschillende mogelijkheden onderzocht, stelt Bert Maertens. “Er kan aldus minister Weyts met een generieke brug worden gewerkt.” Dat wil zeggen dat die brug van hetzelfde type zou zijn als de nieuwe bruggen in bijvoorbeeld Wervik en Menen. “Al is dat onder voorbehoud, want er zal voldoen moeten worden aan bepaalde voorwaarden, zoals uitvoeringsplanning. Maar het is wel zo dat, als er voor een generieke brug wordt gekozen, dit kan leiden tot schaalvoordelen en marktwerking. Zo zou de kostprijs van bepaalde brugonderdelen ook gedrukt kunnen worden.” De kostprijs werd tot nu toe geschat op 2,24 miljoen euro. Daarvan zou de Vlaamse overheid 900.000 euro kunnen recupereren dankzij Europese subsidies in het kader van het project Seine-Schelde.

Bert Maertens polste ook naar geplande maatregelen om tijdens de bouw van de nieuwe brug het verkeer tussen Lauwe en Wevelgem te garanderen. “Hierover is er nog niets concreets. Er werden het afgelopen jaar in dat kader ook geen verkeerstellingen georganiseerd. Momenteel loopt een studie hierover en de minister wil de resultaten ervan afwachten voor maatregelen te nemen. Ook over de timing van de werken afbraak en opbouw en eventuele onteigeningen is er nog geen duidelijkheid. Er wordt daarover gecommuniceerd nadat het voorontwerp is goedgekeurd. De minister geeft wel mee dat geprobeerd zal worden om de impact op de omgeving zo klein mogelijk te houden.”

Start werken?

Rest dan nog de vraag wanneer de werken gepland worden. Ook daarover is er nog geen duidelijkheid. Maar uit een eerdere vraag van Bert Maertens aan minister Ben Weyts eind vorig jaar bleek dat het voorontwerp nog dit jaar goedgekeurd zou worden. Dan hadden de werken midden 2019 kunnen opstarten. Aangezien er enkele maanden vertraging op zitten maximaal zes zouden de werken nu pas eind 2019, begin 2020 beginnen.

 

Bron: Axel Vandenheede - Foto WO - Foto a-Frank, KW De Weekbode Menen, 02.12.2016, p. 5

 

KW De Weekbode Menen, 02.12.2016, p. 5

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is