Voorontwerp Leiewerken in Menen wordt verwacht tegen begin 2017

Door Bert Maertens op 18 november 2015, over deze onderwerpen: Mobiliteit en Openbare Werken

MENEN - Waterwegbeheerder Waterwegen en Zeekanaal (W&Z) is volop bezig met de opmaak van het voorontwerp voor de Leiewerken in Menen in het kader van het project Seine-Schelde.

Tegen 2017 moet duidelijk worden, of er zal moeten onteigend worden. Dat zei minister voor Openbare Werken Ben Weyts (N-VA) aan de West-Vlaamse volksvertegenwoordiger Bert Maertens (N-VA).

Op dit moment is Waterwegen en Zeekanaal volop bezig om de Leie klaar te stomen voor binnenschepen tot 4.500 ton en drie lagen containers. Het gaat om een project dat al bijna vier decennia loopt met een kostprijs van 350 miljoen euro.

Zo zijn de Leiewerken in Kortrijk na twintig jaar afgelopen zomer afgerond, wordt de grensovergang in Wervik op dit moment aangepakt en komt er nieuwe sluis in Harelbeke. Maar in Menen moeten de grootste werken nog beginnen.

Minstens één brug

Daar moet minstens één brug aangepakt worden, die tussen het centrum en grenswijk de Barakken. Een moeilijke ingreep want er is weinig bewegingsruimte door de nabijheid van de huizen. Tegen 2017 moet het voorontwerp klaar zijn.

"Dan pas zal er uitsluitsel zijn over de onteigeningsperimeter. De werken zelf zouden halfweg 2019 van start kunnen gaan om tegen eind 2020 voltooid te zijn. W&Z verzekert echter op geregelde tijdstippen de omwonenden te informeren over de stand van zaken. Dit zal in nauw overleg met stadsbestuur van Menen gebeuren", zegt parlementslid Bert Maertens.

Tegen 2017 moet er ook duidelijkheid zijn of de brug over de N32 moet verhoogd worden. Ook de brug "Avenue PortFluvial", op grondgebied Frankrijk, wordt meegenomen in het ontwerp, want er wordt onderzocht of die Avenue kan worden doorgetrokken tot in Menen. Maertens kreeg ook te horen dat er zeker een fietsers- en voetgangersbrug komt.

 

Bron: BELGA/kw.be/Ben Storme op focus-wtv.be

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is