Voorontwerp nieuwe brug De Drie Duikers in Kortrijk laat op zich wachten

Door Bert Maertens op 30 december 2016, over deze onderwerpen: Mobiliteit en Openbare Werken
© foto Waterwegen en Zeekanaal

Het voorontwerp voor de vernieuwde spoorwegbrug De Drie Duikers in Kortrijk zou nu in de eerste helft van 2017 klaar zijn, enkele maanden later dan oorspronkelijk gepland.

De timing voor de uitvoering van de werken blijft wel ongewijzigd, namelijk vanaf midden 2019. Dit vernam Vlaams volksvertegenwoordiger Bert Maertens (N-VA) van minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts (N-VA). De brug over de Leie moet in het kader van de Seine-Scheldeverbinding verhoogd worden naar zeven meter.

"Het voorontwerp voor de nieuwe brug had tegen eind dit jaar beschikbaar moeten zijn", zo steekt Bert Maertens van wal. "Maar het uitwerken ervan is nog lopende. Het voorontwerp wat betreft de bouwkunde (brug en taluds) is reeds opgemaakt. Infrabel werkt aansluitend aan de opmaak van een voorontwerp voor de suprastructuur (spoor, leidingen, seinen, ...). In de eerste helft van 2017 zou er hierover meer duidelijkheid komen." De timing om met de effectieve uitvoering van de werken te starten medio 2019 kan wel behouden blijven.

Het totale kostenplaatje wordt momenteel geraamd op 2.532.000 euro. De Vlaamse overheid kan hierbij rekenen op zo'n 1.000.000 euro Europese steun.

Het Seine-Scheldeproject moet een vlotte binnenvaartverbinding voor grote schepen tussen de bekkens van de Seine en de Schelde mogelijk maken. In Vlaanderen loopt het traject in hoofdzaak via de Leie en de Ringvaart rond Gent naar het kanaal Gent-Terneuzen. "Het Seine-Scheldeproject is van cruciaal belang voor de omschakeling van wegtransport naar binnenvaart. Minder drukke wegen, meer veiligheid en een schoner milieu, dat is de doelstelling. Want elk transport op het water haalt vrachtwagens van onze wegen", legt Bert Maertens uit.

 

Bron: Redactie KW - foto Waterwegen en Zeekanaal op kw.be

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is