Voorontwerp spoorwegbrug De Drie Duikers eind 2016 klaar

Door Bert Maertens op 28 december 2015, over deze onderwerpen: Mobiliteit en Openbare Werken
Bert Maertens

KORTRIJK – Eind 2016 zou het voorontwerp voor de vernieuwde spoorwegbrug De Drie Duikers in Kortrijk klaar zijn. Dit vernam Vlaams volksvertegenwoordiger Bert Maertens (N-VA) van minister van mobiliteit en openbare werken Ben Weyts (N-VA). De brug over de Leie moet in het kader van de Seine-Scheldeverbinding verhoogd worden naar zeven meter. Uitvoering van de werken is gepland tussen eind 2019 en eind 2020.

 

 

Het Seine-Scheldeproject moet een vlotte binnenvaartverbinding voor grote schepen tussen de bekkens van de Seine en de Schelde mogelijk maken. In Vlaanderen loopt het traject in hoofdzaak via de Leie en de Ringvaart rond Gent naar het kanaal Gent-Terneuzen. “Het Seine-Scheldeproject is van cruciaal belang voor de omschakeling van wegtransport naar binnenvaart. Minder drukke wegen, meer veiligheid en een schoner milieu, dat is de doelstelling. Want elk transport op het water haalt vrachtwagens van onze wegen”, legt Bert Maertens uit.

Laatste onderdeel Leiewerken in Kortrijk

De Leiewerken in Kortrijk zijn dan wel quasi afgelopen, de spoorwegbrug De Drie Duikers moet nog worden verhoogd. Van die brug maken de spoorlijnen Kortrijk-Brugge en Kortrijk-Poperinge gebruik.

Om de verhoging van De Drie Duikers in goede banen te leiden, is recent een technische werkgroep opgericht, met onder meer waterwegbeheerder Waterwegen en Zeekanaal NV en Infrabel. Bert Maertens: “In een eerste fase van de besprekingen worden de technische randvoorwaarden voor het project onderzocht om zo tot een meer gedetailleerde projectdefinitie te komen. Een voorontwerp voor de nieuwe brug zou tegen eind 2016 beschikbaar moeten zijn. In de loop van 2018 zou een stedenbouwkundige vergunningsaanvraag kunnen worden ingediend. De werken zelf zouden eind 2019 starten.”

Het totale kostenplaatje wordt geraamd op 2.532.000 euro. De Vlaamse overheid hoopt hierbij op zo’n 1.000.000 euro Europese steun. Over een mogelijke cofinanciering door Infrabel werd nog niet gesproken. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is