Vroegere Batjes leiden tot conflict

Door Bert Maertens op 30 oktober 2014, over deze onderwerpen: Izegem

IZEGEM/ROESELARE     

NA ROESELARE OVERWEEGT OOK IZEGEM DATUM WEEKJE TE VERSCHUIVEN    

De Roeselaarse Batjes vinden volgend jaar een week vroeger plaats. Ze leunen anders te dicht aan bij de solden, maar komen zo wel in het vaarwater van de Izegemse Batjes terecht. De beslissing zet in Izegem kwaad bloed. Burgemeester Bert Maertens wil met overleg Roeselare overtuigen de oorspronkelijke datum toch te behouden, maar dat lijkt nu al verloren moeite.

De Batjes in Roeselare vinden sinds jaar en dag in het vierde weekend van juni plaats. Een weekje verschil scheiden de Batjes van de koopjesperiode die begin juli start, maar dit keer prijken er slechts twee dagen tussen de Batjes en de solden. Reden genoeg voor de vzw Centrumstraten om op aangeven van de textielhandelaars de datum een week te vervroegen. Volgend jaar vinden de Batjes dan ook uitzonderlijk van 19 tot en met 22 juni plaats. In Izegem kunnen ze ondertussen allerminst lachen met die beslissing. De verschuiving betekent dat de Roeselaarse Batjes tegelijk met de Izegemse zouden plaatsvinden. Die worden traditiegetrouw in het derde weekend van juni georganiseerd.
 

Alternatief

"We vielen compleet uit de lucht toen we dit vernamen", zegt de Izegemse Unizo-secretaris Viviane Deleu. "Er werd geen overleg - gepleegd. Roeselare besliste de wijziging op eigen houtje en nu worden we voor schijnbaar voldongen feiten geplaatst. We hopen dat dit niet het geval is, want de Batjes op dezelfde datum als Roeselare organiseren is voor ons geen optie. Er zijn te veel marktkramers die op beide evenementen staan en ook voor de consument is dat allerminst een goede zaak." Unizo zat dinsdagavond samen met de straatverantwoordelijken van de Izegemse Batjes en daar werd al een mogelijk alternatief besproken. "Als niks verandert, zullen we verplicht zijn ons evenement ook een weekje te vervroegen", zegt Viviane. "Dat betekent dat we de Batjes op 12, 13 en 14 juni houden."
 

Eerste brief

Voor het zover is, wil burgemeester Bert Maertens er alles aan doen om het overleg met Roeselare een kans te geven. "Er is reeds een eerste brief met ons ongenoegen over de Roeselaarse beslissing vertrokken en ondertussen hebben we ook een datum geprikt om met de vzw Centrumstraten Roeselare en de stad Roeselare te onderhandelen. Alleen domme mensen komen nooit op hun beslissingen terug. Voor er dus maar sprake kan zijn van een alternatieve datum voor onze Batjes, wil ik dat onderhoud afwachten."

De vzw Centrumstraten Roeselare lijkt echter niet van plan te wijken. "De vervroeging kwam er op uitdrukkelijke vraag van de kledijsector", vertelt co-voorzitter Jo De Peuter. "Wij hebben beslist om aan hun verzuchtingen tegemoet te komen en in 2015 de Batjes een week te vervroegen. Dit eenmalig. Alle data voor de Batjes zijn vastgelegd tot 2025. Het is niet onze bedoeling dat Izegem hun Batjes zou vervroegen", reageert Jo. "Maar zelfs al behouden ze hun datum en zijn er zowel in Roeselare als in Izegem op hetzelfde moment Batjes, dan nog waren wij niet van plan in te binden. De eventuele consequenties zoals standhouders die wel in Izegem en niet in Roeselare zouden staan , nemen we er dan wel bij. We willen echt luisteren naar het signaal dat onze Roeselaarse handelaars gaven, dat is het belangrijkste. We zijn trouwens heel dankbaar dat de Roeselaarse horeca zonder morren mee stapt in de eenmalige verschuiving van datum."

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is