"Waardig ambassadeur voor Izegem"

Door Bert Maertens op 3 september 2014, over deze onderwerpen: Izegem

Burgemeester Bert Maertens spreekt Geert Bourgeois en zijn familie toe op de gemeenteraad. - Foto VDIIZEGEM - Gemeenteraad lovend over 'hun' nieuwe minister-president Geert Bourgeois

De eerste gemeenteraad in de nieuwe raadszaal in complex Meilief startte maandagavond met uitgebreide felicitaties voor de nieuwe minister-president Geert Bourgeois. Achteraf volgde ook een hulde in het bijzijn van zijn familie en vrienden en mocht hij het Gulden Boek van de stad ondertekenen.

Oppositieraadslid Peter Defreyne (CD&V) beet de spits af en had lovende woorden voor de nieuwe functie van Bourgeois, maar ook over de manier waarop hij de gemeenteraad sinds januari 2013 voorzit. "U profileert zich niet alleen op uitstekende wijze als minister-president, maar ook als gedegen gemeenteraadsvoorzitter. Altijd met klasse en dat straalt af op onze stad. U bent een waardig ambassadeur voor Izegem."

Vinnig
Stefaan Sintobin (Vlaams Belang) vond het een eer dat de stad een minister-president mocht afvaardigen en had het over een bekroning van diens rijk gevulde carrière. Raadslid Noël Vansteelandt (Open Vld) verwoordde zijn felicitaties zelfs in een rijmpje.

Fractieleider Filip Lombaert (Groen-Sp.a) deed het iets vinniger en haalde na zijn felicitaties uit naar het Vlaams regeerakkoord. "Vooral op vlak van kinderopvang gaapt een leegte en er zijn nog veel vraagstukken. Denk maar aan het uitdoven van de provincies of het benoemen van Izegem tot centrumstad", vond hij. Bourgeois liet zich niet uit zijn lood slaan en zei fijntjes dat hij het debat over het regeerakkoord straks wel in het Vlaams Parlement zou voeren.

Inzet
Na de gemeenteraad gaf burgemeester Bert Maertens een ludieke kijk op Bourgeois' karakter door zijn sterrenbeeld te analyseren. "Ik ken Geert als een geboren politiek dier, een keiharde werker en dossierkenner van de bovenste plank", zei Maertens. "Steeds rechtlijnig en met het resultaat voor ogen. Jouw aanstelling is een unieke gebeurtenis. Zeker voor jezelf, maar ook voor onze stad. In het verleden toonde je als minister al je inzet en hart voor Izegem, met Vlaamse financiële steun voor onder andere Eperon d'Or, de restauratie van kasteel Wallemote en het integratiebeleid. We zijn er zeker van dat je in je nieuwe functie ook de hechte band met Izegem zal verzorgen, niet in het minst door actief te blijven in de gemeenteraad. En we hopen als stad uiteraard dat we ook in de toekomst een Vlaams graantje kunnen blijven meepikken van je minister-presidentschap."

Ontroerd
Na de gemeenteraad volgde een plechtige huldiging, waarbij Bourgeois het Gulden Boek van de stad mocht tekenen. De burgemeester kondigde met een knipoog aan dat de nieuwe minister-president de eerste was die de eer te beurt viel nadat koning Filip en koningin Mathilde het boek vorig jaar bij hun bezoek aan de stad tekenden.

Bourgeois bedankte de voltallige zaal. "Ik ben oprecht blij met al deze felicitaties over de partijgrenzen heen. Jullie woorden hebben me ontroerd. Ik blijf actief als gemeenteraadsvoorzitter, zodat ik de voeling met Izegem kan behouden. Mijn hart klopt al voor de lokale politiek sinds mijn intrede in 1977 en zal dat blijven doen", besloot de minister-president. Samen met zijn vrouw Betty, zoon Pieter en schoondochter mocht hij nog een fles champagne en bloemen van de stad in ontvangst nemen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is