Waterkwaliteit van de 'vuilste beek van Vlaanderen' wordt aangepakt

Door Bert Maertens op 26 oktober 2016
Afbeelding: kw.be

Natuurpunt maakte recent bekend dat de Neerbeek, die van Wevelgem naar de Kortrijkse deelgemeente Bissegem loopt, de vuilste beek van Vlaanderen is. Maar die wordt nu aangepakt.

De Neerbeek behoort tot de twee vuilste beken van Vlaanderen. Door het aanleggen van onder meer een gescheiden rioleringsstelsel langs het traject van de Neerbeek komt daar nu verandering in. Dit blijkt uit het antwoord van minister voor Omgeving en Natuur Joke Schauvliege (CD&V) op een parlementaire vraag van Vlaams volksvertegenwoordiger Bert Maertens (N-VA). "Er zit misschien wel vis in de Leie, maar helaas al lang niet meer in de Neerbeek. Dat wijzen metingen van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek sinds 1997 uit", verduidelijkt hij.

Maar er is goed nieuws: er komen maatregelen om dat te veranderen. "Tegen 1 februari volgend jaar moet het afvalwater van ongeveer 800 inwoners van Wevelgem en Kortrijk langs het op- en afrittencomplex van de R8 ter hoogte van afrit Bissegem aansluiten op de rioolwaterzuiveringsinstallatie van Harelbeke", aldus Bert Maertens. Dit afvalwater belandt vandaag nog ongezuiverd in de Neerbeek en Hellebeek. In de Kleine Bissegemstraat, Vliegpleinstraat, Vliegveld, Tuinwijk, Meensesteenweg, Kruiskouter en de Wevelgemsevoetweg in Wevelgem en Bissegem wordt een verzamelriool aangelegd om het afvalwater op te vangen en weg te voeren.

Bijkomend heeft de stad Kortrijk drie subsidieaanvragen ingediend voor de aanleg van rioleringen. "De bedoeling is om de vuilvracht op de Schoonwaterbeek te saneren en om vervolgens de ingebuisde beek stroomafwaarts te ontkoppelen van de riolering, onder meer door de aanleg van een gescheiden stelsel in de Heulsestraat (tussen huisnummer 2 en de Meensesteenweg)", zo weet Bert Maertens. Ook de sanering van de lozing in de Rietput is voorzien. Door middel van de aanleg van een gescheiden stelsel in de Driekerkenstraat en de Neerbeekstraat wordt ook heel wat hemelwater afgekoppeld. Dit komt de overstortwerking op de Neerbeek ten goede.

Kasselrijbeek

Ook de waterkwaliteit van de Kasselrijbeek wordt de komende jaren aangepakt. "De Kasselrijbeek heeft de twijfelachtige eer na de Neerbeek de meest vervuilde beek te zijn. Maar ook hier zijn er plannen om de waterkwaliteit te verbeteren", zo weet Bert Maertens. Het project in kwestie voorziet in een volledige as vanaf het lozingspunt van Otegem tot aan het centraal gebied in Vichte. Zowel Zwevegem, Deerlijk als Anzegem zullen bijkomende clusters aansluiten. "Deze hoofdstreng kan dan aangewend worden om het resterende buitengebied stapsgewijs te saneren. De kostprijs wordt geraamd op 5,7 miljoen euro", zo besluit Bert Maertens.

 

Bron: kw.be

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is