“We mogen 'preus' zijn op onze stad”

Door Bert Maertens op 7 december 2017, over deze onderwerpen: Izegem

Izegem eindigt op mooie negentiende plaats in de top van beste gemeenten in Vlaanderen

IZEGEM - De afgelopen twee jaar testten we de Vlaamse gemeentes op dienstverlening en leefbaarheid. Izegem eindigde op de negentiende plek, op 308 gemeenten.

December 2016: Izegem wordt verkozen tot de beste gemeente op het vlak van dienstverlening in de regio. Over heel Vlaanderen bekeken, stond de stad op een mooie dertiende plaats, op een totaal van 308 gemeenten.

December 2017: op de testen naar de leefbaarheid van de Vlaamse gemeenten eindigt Izegem een stuk lager, zo bleek vorige week. Maar hoe scoort de stad als we echt álle testen van de voorbije twee jaar samen bekijken? Goed zo blijkt, want Izegem haalde de top 30 van Vlaanderen en mocht gisteren op de feestelijke uitreiking in Antwerpen zijn mooie negentiende plek vieren.

Stad met dorpsmentaliteit

Burgemeester Bert Maertens (N-VA) is zeer tevreden met de goede score van zijn stad. “Ik ben ervan overtuigd dat je hier veel waar voor je geld krijgt”, zegt hij. “Zoals in elke gemeente betaal je ook hier gemeentebelastingen, maar je krijgt er heel veel dienstverlening dichtbij voor in de plaats. We hebben veel scholen, een ziekenhuis, een station, goede busverbindingen, een sterke kunstacademie, veel winkels,...”

Volgens de burgervader is het een kleine stad met een dorpsmentaliteit, maar veel werkgelegenheid, een sterk verenigingsleven en kwaliteitsvolle horeca. Op het vlak van het openbaar domein en groen in de stad is er wel nog ruimte voor verbetering. “Er zijn nog stappen nodig, maar ik ben ervan overtuigd dat het mogelijk is. We hebben het Blauwhuis publiek kunnen maken en volgend jaar wordt de Melkmarkt een groen plein.”

Zelf is Maertens trots op zijn stad. “Er is een samenhorigheidsgevoel in Izegem. Dat is soms merkbaar, bijvoorbeeld tijdens de nieuwjaarsdrink op de markt, maar we mogen en zullen dat nog meer uitspelen in de toekomst. De Izegemnaren mogen meer 'preus' zijn op hun stad. We zijn soms te bescheiden.”

 

 

Bron: Stephanie Demasure - FMR, Het Nieuwsblad/Regionaal: Roeselare-Tielt-Izegem, 07.12.2017, p. 2

 

Het Nieuwsblad/Regionaal: Roeselare-Tielt-Izegem, 07.12.2017, p. 2

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is