Weyts investeert 125 miljoen euro in West-Vlaamse mobiliteit

Door Bert Maertens op 22 december 2016, over deze onderwerpen: Izegem, Mobiliteit en Openbare Werken
Bert Maertens - Foto Anne Deknock

BRUSSEL - De planning van het Agentschap Wegen en Verkeer is goed nieuws voor de mobiliteit in West-Vlaanderen. “Minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts (N-VA) verhoogt het investeringsbudget met een derde en dat gaan we ook in onze regio voelen”, zegt Vlaams Parlementslid en Izegems burgemeester Bert Maertens (N-VA). “De komende 3 jaar investeert het Agentschap Wegen en Verkeer meer dan 125 miljoen euro in West-Vlaanderen.

 

 

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts gebruikt de opbrengsten van de slimme kilometerheffing voor vrachtwagens om het investeringsbudget voor onze wegen met 1/3de te verhogen: van 350 naar 450 miljoen euro per jaar. De gevoelige verhoging betekent dat er meer kan worden gewerkt aan de weg. 

Vlot en veilig verkeer is cruciaal voor de leefbaarheid en de economische ontwikkeling van West-Vlaanderen. De planning van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) leest als een lange lijst van belangrijke investeringen in de toekomst van West-Vlaanderen. “Enkele grote investeringen in West-Vlaanderen zullen een duidelijk hefboomeffect op het vlak van de mobiliteit en economie hebben. Zo wordt er in Kortrijk werk gemaakt van de aanleg van de wisselaar A19-R8 (Ring rond Kortrijk). De minister reserveert hiervoor zes miljoen euro", zo weet Bert Maertens. “AWV voorziet ook 800.000 euro voor studies in het kader van het complex project Hoog Kortrijk.” De komende drie jaar wordt ook de N8 heringericht. De minister voorziet hiervoor 10,5 miljoen euro. Ook wordt er in 2017 en 2018 werk gemaakt van de verbinding tussen de N35 en de N369. Dit zal zorgen voor een ontlasting van de doortocht van de N35 door Diksmuide.

Herinrichting complex nr. 7

De minister reserveert in 2018 ook 500.000 euro voor de herinrichting van het op- en afrittencomplex nr. 7 in Izegem”, zo weet Bert Maertens. “Ons stadsbestuur is verheugd dat minister Weyts hiermee voor een structurele oplossing zorgt voor de vele files (en de resulterende economische schade) op dit belangrijk knooppunt. Ik ben wat blij dat onze minister eindelijk voor een doorbraak in dit dossier kan zorgen.

Dit alles is goed nieuws voor onze regio”, zo besluit Bert Maertens. “Deze investeringen gaan een voelbaar verschil maken. Meer verkeersveiligheid voor de kwetsbare weggebruikers en betere doorstroming voor het verkeer.” 

Bijlage: overzicht van de belangrijkste investeringen door AWV in West-Vlaanderen 2017-2019

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is