Weyts maakt 1,8 miljoen euro vrij voor walstroom binnenvaart

Door Bert Maertens op 13 november 2015, over deze onderwerpen: Mobiliteit en Openbare Werken

De volgende maanden komen er in Vlaanderen vier nieuwe locaties bij waar binnenschippers voor elektriciteit aan boord gebruik kunnen maken van walstroom in plaats van de milieuvervuilende dieselmotoren van het schip. Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) maakt hiervoor 1,8 miljoen euro vrij. Dat heeft hij geantwoord op een parlementaire vraag van Vlaams parlementslid Bert Maertens (N-VA).

Met walstroominfrastructuur kunnen aangemeerde schepen gebruik maken van een aansluiting op het elektriciteitsnet aan wal om te voorzien in hun stroomvoorziening aan boord. Zo kunnen de schepen hun dieselmotoren uitzetten. Dat zorgt voor een pak minder milieuvervuiling en minder geluid.

Op 11 locaties langs Vlaamse waterwegen is al de nodige infrastructuur beschikbaar zoals bijvoorbeeld langs het Albertkanaal in Wijnegem, aan de sluis van Evergem en langs de Dender in Dendermonde.

Vlaams minister Weyts is van plan het aanbod de komende jaren uit te breiden. "Eind dit jaar nog wordt de nodige infrastructuur aangelegd in de wachthaven van Evergem, een investering van zo'n 640.000 euro", zo zegt Bert Maertens. In 2016 komt er een bijkomende walstroomvoorziening op de linkeroever van het Albertkanaal in Wijnegem (investering van 800.000 euro). In de loop van 2016 komen er voorzieningen aan de sluis van Evergem (308.000 euro) en aan de Katelijnepoortbrug in Brugge (50.000 euro).

 

Bron: Metrotime.be; gva.be; BELGA

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is