'Wij willen niet dat er nog nachtwinkels bijkomen'

Door Bert Maertens op 4 december 2014, over deze onderwerpen: Izegem

Tielt/Roeselare/Izegem - Het stadsbestuur van Izegem voert op 1 januari 2015 een strenge reglementering in voor nachtwinkels. 'We moeten een kat een kat noemen: wij hebben liever niet dat er nog nachtwinkels bijkomen', zegt burgemeester Bert Maertens (N-VA).

Tot op de dag van vandaag had Izegem nog geen specifieke reglementering voor nachtwinkels. Daar komt binnenkort verandering in. Op de gemeenteraad van 15 december wordt gestemd overde stedelijke administratieve verordening betreffende nachtwinkels. 'Wij willen daarmee niet enkel de concentratie van de nachtwinkels tegengaan, maar ook de mogelijke overlast die nachtwinkels met zich meebrengen', zegt burgemeester Bert Maertens. Op dit moment telt Izegem vier nachtwinkels.

Verboden terrein

Nachtwinkels in Izegem zullen vanaf 1 januari de deuren moeten sluiten tussen 7 uur 's morgens en 18 uur 's avonds. Ook zullen ze de verplichte wekelijkse rustdag van 24 uur moeten respecteren en duidelijk kenbaar moeten maken. 'Maar nog belangrijker in het reglement is de situering van de mogelijke nieuwe nachtwinkels. Omdat ze vaak voor diverse vormen van overlast zorgen, zijn ze onverenigbaar met het woonkarakter van bepaalde wijken, verkaveling, woonerven en delen van het stadscentrum.'

Wie een nachtwinkel wil starten, zal dat dan ook enkel nog kunnen in een bepaald deel van het centrumgebied, in Emelgem in de Baronstraat tussen de Reperstraat en de Reigerstraat en langs de N36. 'Ook zullen ze zich niet mogen vestigen op minder dan 500 meter vogelvlucht van een bestaande nachtwinkel', zegt Maertens.

Om de overlast voor omwonenden te beperken, zal het bovendien verboden zijn om te laten leveren tussen 22 en 7 uur. 'Er zullen ook geen alcoholische dranken meer mogen gedronken worden in de nachtwinkel, en consumenten mogen hun wagen niet meer laten draaien om eens vlug de nachtwinkel binnen en buiten te lopen', klinkt het.

Maar ook al het afval in de omgeving van nachtwinkels is het stadsbestuur grondig beu. 'Het is de plicht van de uitbater om de omgeving van zijn winkel net te houden', zegt Maertens nog.

In Roeselare besliste men vorig jaar al om geen nieuwe nachtwinkels toe te laten binnen een straal van 250 meter van een bestaande nachtwinkel. 'De as tussen de Sint-Michielskerk en het Stationsplein is al sinds 2008 verboden terrein, net als de wijken buiten de kleine ring en de omgeving van de Ronde Kom', aldus schepen Kris Declercq (CD&V).

In Tielt bestaat sinds vorig jaar een startersbelasting voor nachtwinkels van 6.000 euro en een jaarlijkse taks van 1.500 euro.

 

Bron: Kim Vandenbroucke en Steven Leenknegt, Het Nieuwsblad/Roeselare-Tielt-Izegem, 04.12.2014, p. 25

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is