Wijkraad sloopt 't Mollekotje

Door Bert Maertens op 29 december 2014, over deze onderwerpen: Izegem

IZEGEM - NIEUW LOKAAL OPENT NORMAAL GEZIEN IN MAART DE DEUREN

Vrijwilligers van de wijkraad beginnen vandaag met de afbraak van Wijklokaal 't Mollekotje. Het gebouw is meerdere decennia oud en tot op de draad versleten. Na drie jaar sparen heeft de raad overigens ook genoeg geld voor een vervangende nieuwbouw, al doet ook de stad een flinke duit in dat zakje.

Wijk De Mol is eigenlijk het kleine broertje van het iets verderop gelegen Bosmolens, maar moet qua verenigingsleven niet onderdoen. Er is al jarenlang een bruisende wijkwerking, waarvan 't Mollekotje in de Kastanjestraat tot nu het kloppende hart vormde. Maar de tand des tijds laat zich er intussen ook al enkele jaren genadeloos voelen. "Het gebouw is zeker meer dan 30 jaar oud en vertoont al geruime tijd tal van gebreken", zegt wijkraadvoorzitter Annick Dewaele. "Het dak lekt, de wind waait er doorheen en het geheel oogt troosteloos. Als ik me goed herinner, werd het opgebouwd uit onderdelen van werfeenheden die destijds gebruikt werden bij de aanleg van Rijksweg N36. Het is dus logisch dat het lokaal versleten is. Daarom zijn we enkele jaren geleden begonnen met geld in te zamelen voor een nieuwbouw."

Gezien de vele verenigingen die gebruik maakten van 't Mollekotje, is die nieuwbouw broodnodig. "De kaartersclub zat hier wekelijks, de petanqueclub kwam maandelijks langs en dan waren er uiteraard nog de vele bijeenkomsten met mensen uit de wijk", somt Annick op. "Vroeger hadden we hier ook de jaarlijkse Mollefeesten en was er geregeld een kunsttentoonstelling. Het was dus belangrijk dat de wijkwerking hier zou kunnen blijven. Omdat een nieuw lokaal wel wat kost, hebben we drie jaar lang gespaard tot ongeveer 10.000 euro. Dat geld komt van eetfestijnen, een pannenkoekenverkoop en een terugkerende vraag naar gulle giften in het wijkkrantje. Het was niet altijd gemakkelijk, maar we zijn er uiteindelijk geraakt."

Stedelijke steun

De nieuwbouw wordt geplaatst door de firma Abydos, voor een prijskaartje van 65.000 euro. De stad neemt daar 55.000 euro van voor zijn rekening. "De wijk trekt zelf al lange tijd aan de kar en door middel van het subsidiereglement voor verenigingen kunnen ook wij ons steentje bijdragen", zegt burgemeester Bert Maertens (N-VA). Dat de wijk Bosmolens even verderop een nieuwbouw van liefst 650.000 euro krijgt, valt volgens hem niet te vergelijken. "Daar gaat het om een buurtgebouw dat ook gebruikt wordt als onderkomen voor sportclubs, de buurtwerking en de speelpleinwerking. Dat project is ook deels gesubsidieerd door intercommunale TMVW. Op De Mol gaat het vooralsnog enkel om de wijkwerking. We vonden het evenwel belangrijk om ook daar te investeren, omdat er de komende jaren ruim 350 nieuwe woningen bijkomen."

Voor wijkraadvoorzitter Annick Dewaele spelen de prijskaartjes alleszins geen rol. "Ik ben al blij dat we na al die jaren eindelijk een nieuw wijklokaal kunnen plaatsen", zegt ze. "Bovendien ondersteunt de stad ons ook logistiek, door middel van twee containers voor de afbraak. Die begint maandag, waarna eind maart dan de officiële inhuldiging van het nieuwe lokaal volgt. Dan geef ik zelf meteen ook de fakkel door aan een verjongd bestuur."

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is