"Zonder mijn Scoutsjaren was ik geen burgemeester"

Door Bert Maertens op 21 oktober 2016, over deze onderwerpen: Izegem

Bert Maertens draagt op Dag van de Jeugdbeweging zijn scoutsdas

IZEGEM - Op de Dag van de Jeugdbeweging trekken in Izegem honderden kinderen en jongeren in de outfit van hun favoriete jeugdvereniging naar school. Ook burgemeester Bert Maertens haalt voor de gelegenheid zijn scoutsdas nog eens uit de kast. “Mijn jaren bij de Scouts & Gidsen hebben me gemaakt tot wie ik nu ben.”

Bert Maertens (34) is vandaag al bijna vier jaar burgemeester van Izegem, maar engageert zich al bijna zijn hele leven in het verenigingsleven. “Ik was vijf jaar oud toen ik lid werd van de Scouts & Gidsen Izegem, dat toen nog de VVKSM heette”, herinnert hij zich.

“Mijn ouders hadden ook een verleden in de jeugdbeweging. Pa bij de Chiro, mijn mama bij de Zonnemeisjes. Ze hebben me dus zeker niet tegengehouden toen ik naar de Scouts wilde”, glimlacht hij. Bert raakte via een vriend Tijs Vanhee bij de Scouts. “Ik kende hem van in de kleuterklas. Tijs was al lid van de Scouts en tijdens een bezoekdag op kamp ben ik met zijn mama langs geweest. Ik ben er uiteindelijk twee dagen gebleven.”

Dat ene bezoekje heeft Berts leven danig beïnvloed. “Ik was meteen verslingerd aan de Scouts. Ik maakte er een pak vriendjes en die groeide uit tot echte maten.” Met die vriendengroep was Bert van zijn 18de tot zijn 24ste leider. “Ik heb zo goed als alle leeftijden onder mijn hoede gehad. En mijn zomermaanden gingen volledig naar de Scoutskampen en de speelpleinwerking, waar ik hoofdanimator was. Ik was nooit thuis. Op dat vlak is er niet veel veranderd”, knipoogt Bert. “Vroeger zat ik tijdens de week op kot in Gent en de weekends bracht ik door in het scoutslokaal. Mijn ouders zagen me niet veel.”

Kurt Himpe als leider

Zijn mooiste scoutsmoment speelt zich af op kamp in de streek van Lyon. “Daar hebben we met de toenmalige Verkenners een fantastische week beleefd. Kurt Himpe was toen mijn leider, zelfs.”

De vrienden die Bert tijdens zijn scoutsjaren heeft gemaakt, ziet hij tot op vandaag nog regelmatig. “We gaan jaarlijks op oudleidingsweekend en komen af en toe eens samen. Uiteindelijk zijn we allemaal compleet verschillende persoonlijkheden, die elkaar dankzij de Scouts hebben gevonden. Dat kan alleen maar in een jeugdbeweging.”

Het scoutsleven heeft Bert ook een en ander opgeleverd. “Ik heb er leren koken”, zegt hij trots. “En het kamperen op zich mis ik wel. Maar de bagage die ik dankzij de Scouts heb meegekregen, valt niet te onderschatten. Daar werd ik een sociaal iemand en leerde ik met mensen omgaan. Ik leerde er conflicten oplossen of vermijden en samenwerken met mensen. Dat de groep sterker is dan het individu heb ik bij de Scouts geleerd. Veel zaken die ik als leider toepaste, gebruik ik nog elke dag. Mijn jaren bij de jeugdbeweging waren dé beste leerschool voor het latere leven. Ze hebben me gemaakt tot wie ik nu ben.”

“Of er mindere kanten zijn? Ik kan echt geen opnoemen, behalve dat de Scouts me ook een pak katers heeft opgeleverd”, lacht hij.

Via Scouts in politiek

Volgend jaar is Berts dochtertje Nel rijp om naar de jeugdbeweging te trekken. “Daar kijk ik nu al enorm naar uit”, glundert hij. “En stiekem hoop ik dat ze ook voor de Scouts & Gidsen kiest. Dan zou de cirkel rond zijn. Een maandje geleden ben ik toevallig op de startdag van Scouts & Gidsen beland en dat voelde echt als thuiskomen.”

Bert beseft dat de jeugdbeweging een erg grote rol in zijn leven heeft gespeeld. “Van daaruit ben ik in de jeugdraad beland en zo in de politiek gerold. Was ik geen lid van de Scouts, dan had ik misschien nooit kunnen proeven van de politiek. En was ik ook geen burgemeester van Izegem. De Scouts heeft me in Izegem gehouden. Zonder die vele vrienden daar was ik misschien wel naar een andere stad in Vlaanderen verhuisd.”

Vandaag heeft Bert nog altijd zijn scoutsdas bij zich. “Mijn scoutshemd heb ik twee jaar nadat ik leider af was, weggeschonken voor een goed doel. Er werd scoutskledij ingezameld om kansarme kinderen ook een uniform te kunnen schenken. Een mooie zaak, maar nu heb ik er wel wat spijt van. Dat scoutshemd is voor veel Scouts een relikwie. Dat ben ik jammer genoeg kwijt. Maar mijn das koester ik voor de rest van mijn leven. Net als mijn totemnaam, overigens. Ik ben de Wellustige Bever. Dat staat voor een sociaal dier dat werklustig is en geen vijanden heeft. Daar zit wel waarheid in, vind ik.”

Op de Dag van de Jeugdbeweging zal Bert zijn scoutsdas met trots dragen. “De hele dag lang”, onderstreept hij. “En ik zal deelnemen aan het Colourfestival hier op de Korenmarkt. Ik ben net als alle anderen in mijn situatie trots dat ik lid ben (geweest) van een jeugdbeweging.”

 

Bron: Philippe Verhaest - Foto Frank, KW De Weekbode Izegem, 21.10.2016, p. 12

 

KW De Weekbode Izegem, 21.10.2016, p. 12

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is