Zonnige Batjes schot in de roos

Door Bert Maertens op 19 juni 2017, over deze onderwerpen: Izegem
De Batjes lokten weer heel wat koopjesjagers en kijklustigen. - Foto VDI

Openingsdrink op vrijdagavond wordt vaste waarde

IZEGEM - Genieten van een terrasje of koopjes doen onder een stralend zonnetje: aan de kern van de Batjes werd het voorbije weekend alvast niet geraakt. Dat stemde zowel bezoekers als verkopers heel tevreden en ook het organiserende Unizo blikt blij terug op deze 49ste editie. De openingsdrink met duizend gratis pintjes belooft bovendien tot een vaste waarde uit te groeien.

De voorbije jaren moesten de Batjes het telkens stellen met een openingsreceptie achter gesloten deuren die enkel voor genodigden toegankelijk was. In een poging het koopjesfeest al op de eerste dag ook voor het grote publiek aangenamer te maken, schonk Unizo duizend gratis biertjes van brouwerij 't Alternatief uit. "Een mooi gebaar dat we zowel letterlijk als figuurlijk kunnen smaken", zeggen bezoekers Luc Devroey en zijn vrouw Marleen Desmet.

Laten groeien

"Normaal kwamen we altijd op zondag eens afgezakt, maar nu zijn we op vrijdag al van de partij voor dit aperitiefje en dat geeft ons tijd om al eens door de eerste koopjes te snuisteren en dus met de mooiste spullen weg te lopen."

Ook Unizo zelf is tevreden met zijn nieuwe initiatief. "Er waren toch om en bij de 300 gasten en voor een eerste keer zijn we daar best blij mee", vertelt Viviane Deleu. "We willen dit in alle luwte laten groeien en de goede zaken zeker mee nemen naar volgend jaar. Dan vieren we ons gouden jubileum en dus willen we die openingsdrink dan nog wat mooier en beter inkleden. Tegen dan zal de Izegemnaar ook aan het concept gewend zijn."

Marktkramers tevreden

Ook met de koopjes zelf zat het wel snor. Zowel reguliere marktkramers als de jeugdverenigingen die er met wat lekkers stonden, hebben een goede verkoop achter de rug. Met 'Bustels uit eigen stad' stond er dit jaar voor het eerst ook een kraampje met Izegemse borstels, uitgebaat door Marnixring De Pekker.

"En ook wij zijn zeer tevreden met het resultaat", vertelt Bernhard De Muynck. "We hebben toch redelijk wat borstels van vier lokale producenten verkocht en dat is toch niet evident, want bijvoorbeeld jongeren zetten zoiets niet bovenaan hun verlanglijstje. Toch was ook de respons vanuit die hoek goed. We hebben zelfs burgemeester Bert Maertens en economieschepen Tom Verbeke tijdelijk als verkoper aan het werk gezet en ook dat heeft zijn vruchten afgeworpen. We gaan dit nu evalueren en dan bepalen of er volgend jaar een vervolg op komt."

 

Bron: Valentijn Dumoulein op hln.be; Het Laatste Nieuws/Mandelstreek, 19.06.2017, p. 16

 

Het Laatste Nieuws/Mandelstreek, 19.06.2017, p. 16

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is