De Lijn plant overleg met lokale besturen bij omleiding wegens corona

Door Bert Maertens op 20 mei 2020, over deze onderwerpen: Mobiliteit en Openbare Werken

De Vlaamse vervoersmaatschappij De Lijn is bereid om in overleg te gaan met gemeentes en steden die winkelstraten verkeersvrij maken omwille van de Coronacrisis. Dat blijkt uit een parlementaire vraag van Bert Maertens (N-VA) aan minister van mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) in de Commissie Mobiliteit en Openbare Werken. “In principe rekent De Lijn bij elke omleiding de kosten door aan het lokale bestuur die dit aanvraagt. Als winkelstraten door de coronacrisis maanden verkeersvrij zijn, dreigt dit  een dure grap te worden voor veel steden en gemeentes", stelt Maertens.

 

Verschillende steden en gemeentes maakten  de voorbije twee weken hun winkelstraten verkeersvrij omwille van de volksgezondheid. Zo hebben de shoppende voetgangers meer ruimte en kunnen ze makkelijker de nodige social distance respecteren. Dit betekent ook dat sommige buslijnen van De Lijn worden omgeleid.  Voor de Vlaamse vervoersmaatschappij betekent dit het aantal afgelegde kilometers en de kostprijs van de busrit de hoogte ingaan.

 

Deel kostprijs

 “In normale omstandigheden worden deze kosten doorgerekend aan de stad of gemeente die de routewijziging aanvraagt.  Indien een omleiding slechts een korte periode aanhoudt, vormen deze kosten geen probleem. Voor een omleiding in de stad Lier van één kilometer rekent De Lijn 1400 euro aan per week.  Dit betekent voor het lokale bestuur op maandbasis het equivalent van het loon van een modale werknemer. Als de coronacrisis nog maanden duurt, dreigen deze omleidingen dus een dure grap te worden voor veel steden en gemeenten”. Volgens de minister van Mobiliteit Peeters is De Lijn echter is om in overleg te gaan met de lokale besturen. Zo kan er bekeken worden hoe de kostprijs van de omleiding kan verdeeld worden onder de Vlaamse Overheid, De Lijn en het lokale bestuur

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is