Bert Maertens

Een vroege keuze voor de politiek

Bert (°1981) startte zijn professionele loopbaan na zijn studies (Licentiaat Politieke Wetenschappen aan de Universiteit Gent en Master in Overheidsmanagement en Beleid aan de KU Leuven) in september 2004 op het kabinet van toenmalig Vlaams minister Geert Bourgeois, eerst als medewerker voor het beleidsdomein Bestuurszaken, later als communicatiemedewerker. Na het ontslag van Geert Bourgeois als Vlaams minister, in september 2008, werkte hij als parlementair medewerker in het Vlaams Parlement. Vanaf juli 2009 tot aan zijn eedaflegging in de Kamer van Volksvertegenwoordigers, op 20 juli 2010, was Bert woordvoerder van Vlaams viceminister-president Geert Bourgeois.

Lokale betrokkenheid als basis

Voor Bert was maatschappelijk engagement een vroege roeping. Hij was, voor hij op 24-jarige leeftijd de politiek instapte, scoutsleider en voorzitter van de Izegemse jeugdraad en van de Commissie Speelpleinwerking. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 werd hij vanop de vierde plaats voor het eerst verkozen in de Izegemse gemeenteraad. In 2012 kon hij dit succes verzilveren en nog verbeteren. Met Bert als lijsttrekker won N-VA met verve de verkiezingen en trad de partij toe tot de bestuursmeerderheid. Sinds januari 2013 is Bert burgemeester van Izegem, een functie die hem op het lijf geschreven is.

De roep van de nationale politiek

In 2009 nam Bert voor het eerst deel aan parlementsverkiezingen. Vanop de 20ste plaats steunde hij de West-Vlaamse N-VA-lijst voor het Vlaams Parlement.
Bij de federale verkiezingen van 2010 vroeg de partij Bert om vanop de eerste opvolgersplaats op de Kamerlijst deel te nemen. De N-VA behaalde overal in Vlaanderen een onverhoopt sterk resultaat. In West-Vlaanderen werd de N-VA met 24% de grootste partij, goed voor vier zetels in de Kamer. Lijsttrekker Geert Bourgeois bleef na de fantastische verkiezingsoverwinning van de N-VA Vlaams viceminister-president. Daardoor kon Bert een nieuwe stap zetten in zijn nog jonge politieke carrière en werd hij lid van de Kamer van Volksvertegenwoordigers. Hij was er onder meer actief in de Commissie Defensie.  
In 2014, na de 'moeder van alle verkiezingen', mocht Bert op 25 juli de eed afleggen als Vlaams Volksvertegenwoordiger. Hij is ondervoorzitter van de Commissie Bestuurszaken, Binnenlands Bestuur, Inburgering en Stedenbeleid en zetelt in de Commissie Mobiliteit en Openbare Werken. Vanuit zijn ervaring als burgemeester van Izegem probeert hij een deskundige bijdrage te leveren aan de inhoudelijke discussies in deze commissies en verdedigt hij er de N-VA-standpunten.

Leven naast de politiek

Bert spendeert zijn vrije tijd zo veel mogelijk samen met zijn dochtertje Nel. En als er nog wat tijd over is, dan is het vooral koning voetbal die zijn vrije tijd domineert: als speler bij De Rotte Kiwi's in de Kortrijkse liefhebberscompetitie en bij ‘t Elfde Gebod/Citroën Vanhulle in de Izegemse minivoetbalcompetitie. Een koersfiets en loopschoenen staan veel te vaak zonder succes op hem te wachten... Maar daar belooft Bert dringend verandering in te brengen :-)