
Medewerkers met een handicap
Het percentage medewerkers met een handicap of chronische ziekte steeg van 2,3% eind 2020 naar 2,6% eind 2023, het recentste jaar waarover cijfers beschikbaar zijn. Het streefcijfer dat de Vlaamse overheid voor zichzelf vooropstelt is drie procent. “De initiatieven ten behoeve van die doelgroep, zoals individuele beroepsopleidingen, stages, jobcoaches, maar ook aanpassingen bij selecties en op de werkvloer zelf, werpen steeds meer hun vruchten af. Het streefcijfer is in zicht, maar de Vlaamse overheidsdiensten mogen niet achterover leunen. Zo stellen we vast dat de voorbehouden betrekkingen nauwelijks worden toegepast. Dat is de mogelijkheid voor diensten van de Vlaamse overheid om jaarlijks maximum één procent van de vacatures voor te behouden voor personen met een handicap of chronische ziekte”, duidt Vlaams volksvertegenwoordiger Bert Maertens. “Ik zal de minister daarover eerstdaags interpelleren in het parlement. Want de deelname van mensen met een handicap aan onze arbeidsmarkt is erg belangrijk. De Vlaamse overheid heeft hierin een zichtbare voorbeeldfunctie te vervullen.”
Buitenlandse herkomst
Ook het aandeel personeelsleden van buitenlandse herkomst is merkbaar toegenomen. Iemand heeft een buitenlandse herkomst als die vandaag of bij geboorte een andere nationaliteit heeft/had dan de Belgische of als minstens één ouder bij geboorte een andere nationaliteit had dan de Belgische. Het streefcijfer voor medewerkers van buitenlandse herkomst, 10%, wordt al een tijd ruimschoots gehaald. In 2020 had 11,5% van de medewerkers een buitenlandse herkomst, in 2023 was dat al 13,9%.
Vrouwen in managementfuncties
In haar streven naar meer gendergelijkheid streeft de Vlaamse overheid naar minstens 40% vrouwen in het middenmanagement én in het topmanagement. Beide categorieën opgeteld wordt dat cijfer effectief gehaald (40,28% eind 2023). Het aandeel vrouwen in het middenmanagement steeg van 39,4% in 2020 naar 43,5% in 2023. Bert Maertens: “Deze vooruitgang is bemoedigend en bevestigt het belang van een doorgedreven beleid inzake talentontwikkeling en leiderschapskansen voor vrouwen. Maar die positieve evolutie zet zich niet door bij de absolute topmanagementfuncties, met een lichte terugval van 29,7% in 2020 naar 26,8% in 2023. Dat is een signaal dat aanhoudende inspanningen nodig zijn om ook op het hoogste niveau werk te maken van gendergelijkheid. Het is aan de minister om daar deze regeerperiode verder werk van te maken.”
Streefcijfers, geen quota
“De Vlaamse overheid blijft ook de komende jaren werken aan een modern HR-beleid dat gelijke kansen vooropstelt. ‘De beste persoon op de juiste plaats’ is en blijft daarbij vanzelfsprekend de stelregel. Maar met sensibiliserings- en informatiecampagnes, doorgedreven vorming en tewerkstellingsondersteunende maatregelen bevorderen we de instroom en doorstroom van kansengroepen in de Vlaamse overheidsadministratie, zonder de diensten van de Vlaamse overheid quota op te leggen. En dat werkt goed, al blijft er altijd nog ruimte voor verbetering”, besluit N-VA-parlementslid Bert Maertens.