De Havenbus bestaat sinds 2007 en is een initiatief van de Zeebrugse havenbedrijven om werknemers gratis en van en naar hun werkplek te brengen. De Vlaamse overheid staat in voor een jaarlijkse cofinanciering van 94.000 euro voor het project, maximaal de helft van de werkingskosten. Het rijschema van de bus is afgestemd op het ploegensysteem van de havenbedrijven.

160 deelneemde bedrijven

“Daarmee is de Havenbus een interessant alternatief voor mensen zonder eigen vervoersmiddel en zorgt hij bovendien voor veel duurzamer vervoer dan de vele individuele wagenritten die bij gebrek aan de Havenbus zouden plaatsvinden”, stelt Bert Maertens. Tussen 2017 en 2021 waren er in totaal 126.193 reservaties bij de Havenbus. In totaal maken er 160 Zeebrugse havenbedrijven gebruik van deze vervoeroplossing op maat..

Extra troef om krapte op arbeidsmarkt aan te pakken in de haven

“De haven van Zeebrugge is enorm belangrijk voor onze stad en (West-)Vlaamse economie. Het is een goeie zaak dat de Havenbus steeds meer bijval krijgt”, gaat Brugs parlementslid Maaike De Vreese verder. “Dankzij de Vlaamse steun kunnen de werknemers rekenen op een vervoersoplossing op maat. Want net zoals veel andere sectoren worstelt ook de havengemeenschap met personeelstekort, de Havenbus is een extra troef om de krapte op de arbeidsmarkt aan te pakken in onze haven.”