In de nacht van woensdag op donderdag zette een kolkende Ourthe het centrum van Hotton onder water. Honderden mensen moesten er geëvacueerd worden. Sinds de overstroming staat het Izegemse stadsbestuur in nauw contact met burgemeester Jacques Chaplier om te kijken op welke manier stad Izegem Hotton gecoördineerd kan ondersteunen. Burgemeester Jacques Chaplier: “We hebben drie helse dagen beleefd maar er zijn gelukkig geen dodelijke slachtoffers gevallen. Dankzij alle solidariteit lijkt de situatie op dit moment onder controle. Wat we nu wel nodig hebben is droge voeding voor onze inwoners: pasta, ingemaakte groenten en fruit, soep in blik, maar ook voeding voor kleine huisdieren zoals honden en katten. Aan kledij, matrassen, beddengoed en speelgoed hebben we echt geen nood.”

Partners sinds 2000

Het Izegemse stadsbestuur besliste daarop, in nauw overleg met de gemeente Hotton, om enkele concrete acties op poten te zetten. Burgemeester Bert Maertens en schepen van Internationale Samenwerking Kurt Himpe: “Onze stad heeft sinds 2000 een partnerschap met Hotton, maar de contacten tussen beide zijn er al veel langer. Daarom zetten we nu  een specifieke actie op ten voordele van onze eigen partnergemeente. We willen niet enkel helpen door  levensmiddelen te schenken, maar ook door onze medewerkers in Hotton te laten helpen om op te ruimen. Zelf trekken we vrijdag naar Hotton om er de situatie te bekijken en verder met de burgemeester te overleggen.”

Pasta, rijst, conserven

De stad organiseert aanstaande donderdag en vrijdag een inzamelactie van droge voeding. Iedereen kan telkens tussen 8 uur en 12 uur en tussen 13 uur en 18 uur allerhande droge voeding binnenbrengen bij de technische dienst in de Lieven Gevaertlaan 3. “We denken dan vooral aan pasta, rijst, conserven met groenten en fruit, toastbrood, kortom, alles wat ook zonder koelkasten houdbaar blijft. Onze diensten zorgen dat alles goed terechtkomt in Hotton”, legt burgemeester Bert Maertens uit.

Financiële hulp

Wie dat wil kan ook financiële hulp bieden aan het getroffen Hotton. De gemeente Hotton opende een rekeningnummer onder de noemer ‘Hotton solidarité’ om hulp te bieden aan de inwoners die alles verloren hebben. Een gift doen kan op het rekeningnummer BE04-0910-2249-4531.  

Technische dienst van de stad helpt in Hotton

Naast financiële hulp is ook heel wat mankracht nodig om alle schade die de watersnood met zich meebracht op te ruimen. Een ploeg van negen medewerkers van de technische dienst van de stad vertrekt daarom maandag naar Hotton om de gemeentediensten daar bij te staan bij de opruimacties. De burgemeester van Hotton Jacques Chaplier bedankt iedereen voor de vele steun en heet de Izegemnaars binnenkort opnieuw van harte welkom in het idyllische Hotton.

Onderwerpen