In de komende fase worden kortparkeerplaatsen geïntroduceerd op strategische locaties, waaronder de Gentsestraat, Korenmarkt, Nederweg, Roeselaarsestraat, Marktstraat, Grote Markt, en de Burgemeester Vandenbogaerdelaan. Na voltooiing van de werken op de Melkmarkt zullen er ook twee kortparkeerplaatsen beschikbaar zijn op de Wijngaardparking, wat het totaal op 23 brengt.

Op deze kortparkeerplaatsen is gratis parkeren toegestaan voor maximaal 30 minuten, ideaal voor snelle boodschappen of het ophalen van items. De beperkte parkeerduur geldt van maandag tot en met zaterdag tussen 8 en 18 uur, en het systeem is niet van kracht op feestdagen.

Schepen van Financiën Tom Verbeke (N-VA) legt uit: "Op deze parkeerplaatsen is geen parkeerschijf of ticket nodig. Parkeersensoren in de grond registreren de aanwezigheid van een voertuig." Wie langer dan 30 minuten parkeert, riskeert een boete van 25 euro, vergelijkbaar met het bedrag voor het ontbreken van een geldig parkeerticket elders.

De kortparkeerplaatsen vallen binnen de zone waar betaald parkeren van kracht is en worden gehandhaafd door parkeerwachters die een signaal ontvangen wanneer een voertuig langer dan 30 minuten blijft staan.

Schepen van Lokale Economie Lisbet Bogaert (N-VA) benadrukt de behoefte aan kortparkeerplaatsen bij handelszaken met een hoge klantenrotatie, zoals bakkers, krantenwinkels en apotheken. Het kortparkeerplan zal na een jaar worden geëvalueerd en indien nodig worden bijgestuurd. De mogelijkheid van een kwartier gratis parkeren met een ticket blijft ook behouden.