Izegems stadsbestuur schakelt lokale weerman in voor advies

Door Bert Maertens op 4 januari 2021, over deze onderwerpen: Izegem

Is het nodig de wegen en fietspaden in de stad preventief te strooien? Moeten de parken en bossen worden gesloten omdat er noodweer wordt verwacht? Het zijn vaak moeilijke vragen voor het stadsbestuur, waarbij advies van specialisten geen overbodige luxe is. Daarom neemt Izegem voortaan lokale weerman Tom Dutoit onder de arm. Dutoit, ook bekend als Tometeo, volgt de weersituatie dagelijks nauwgezet op en levert het stadsbestuur wetenschappelijk onderbouwd advies.

Schepen van openbaar domein Caroline Maertens “Om ons raad te geven over het uitsturen van onze strooidiensten kunnen we met Tom geen betere adviseur in dienst nemen. Naast onze externe dienstverleners, onze eigen stadsdiensten, de dienst noodplanning en de politie, doen wij voortaan ook een beroep op het meteorologisch advies van onze lokale weerman. Hij bezorgt ons dagelijks een update op basis van de weermodellen. Zijn expertise zal het makkelijker maken om te strooien op de juiste momenten en tegelijk geen middelen onnodig te verkwisten. De Izegemse wegen moeten vanzelfsprekend te allen tijde veilig zijn, ook tijdens een winterprik.”


Ook nuttig bij noodweer of rampen
Tom Dutoit, die dit jaar zijn eigen bedrijf startte met de naam De Weerman, ondersteunt de stad ook bij noodweer. “Gisteren, met de storm Bella, konden we al rekenen op zijn accurate voorspellingen. Onze stadsdiensten namen na zijn advies de nodige maatregelen om de parken en bossen tijdelijk te sluiten, uit veilige voorzorg. Onze weerman kan ook zeer nuttig werk verrichten bij rampen, zoals in oktober bij de grote brand bij Belcroom in Roeselare. Toen waarschuwde hij me dat de windrichting plots veranderde, waardoor we onze inwoners van de desbetreffende zone snel konden verwittigen met Be-alert en andere communicatiekanalen. Ik ben er van overtuigd dat de structurele samenwerking met De Weerman ons in de toekomst goed zal helpen. Een goed onderbouwd advies is immers cruciaal bij het nemen van beleidsbeslissingen”, besluit burgemeester Bert Maertens.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is