“Yeafa werd in 2020 opgericht door drie bedrijven met een ruime expertise in de landbouw- en veevoedersector en procestechnologie. Het wil zich nu toespitsen op de opwaardering van biergist tot een kwalitatief eiwitrijk product voor toepassing in dierlijke voeding en de valorisatie van ethanol.  A.C.N., onderdeel van de Clement-groep en beter bekend onder de merknaam Meditech, is gespecialiseerd in apotheekautomatisatie en wil investeren in een volledig nieuwe productieafdeling met hoogbouwmagazijn. aldus burgemeester Bert Maertens.

 

De Vlaamse Regering steunt grote investerings- en opleidingsprojecten van KMO’s en grote ondernemingen via de zogenaamde Strategische Transformatiesteun. Bedrijven kunnen zo een basissteun ontvangen van 8% voor investeringen en van 20% voor opleidingen, met een maximum van 1 miljoen euro. Bovendien is er een bonussteun voor de creatie van bijkomende tewerkstelling.

Nieuwbouw voor A.C.N.-Meditech

A.C.N. is een onderneming die sinds 1998 is gespecialiseerd in de ontwikkeling, productie en installatie van inrichting- en automatisatiesystemen voor de fysieke en logistieke organisatie binnen de apotheek. Bert Maertens: “Om een nieuwe groeifase mogelijk te maken, de bestaande markten uit te breiden en nieuwe markten aan te boren, hertekent A.C.N. haar productieproces, organisatie en bedrijfsmodel. De onderneming wil drie verschillende innovatieve ontwikkelingen commercialiseren. Voor de productie van nieuwe modulaire machines zal A.C.N. investeren in een volledig nieuwe productieafdeling met hoogbouwmagazijn voor de productie, montage en stockage van alle subassembly’s. A.C.N. breekt daarom haar bestaande gebouwen in Izegem gedeeltelijk af, past de bestaande gebouwen aan en trekt een nieuwbouw op.”

Yeafa plant nieuwe site in Oostende

Vorig jaar werd Yeafa opgericht door drie bedrijven met een ruime expertise binnen de landbouw- en veevoedersector en procestechnologie: Transagro Bouton, INVZ België en Impetus. “Yeafa wil zich nu toespitsen op het opwaarderen van gebruikte biergist tot een kwalitatief eiwitrijk product voor toepassingen in dierlijke voeding en de valoratie van ethanol die aanwezig is in biergist. Daarom komt er een nieuwe productiesite en -installatie in Oostende. De keuze voor die locatie werd voornamelijk bepaald door de aanwezigheid van bedrijven met restwarmte die het bedrijf duurzaam zal inzetten in haar proces”, stelt Maertens. Beide ondernemingen moeten de gesubsidieerde investeringen uitvoeren tegen uiterlijk 30 juni 2024.

Onderwerpen