Voor stad Izegem wordt 2023 een compleet wielerjaar. Naast de jaarlijkse beroepsrennerskoers Izegem Koers en andere vertrouwde wielerorganisaties haalde de stad het BK wielrennen op de weg binnen, dat vindt plaats op 25 juni. Maar er is nog meer. “Om werkelijk elke stadsgenoot warm te maken voor het wielrennen zijn we dit jaar ook Dorp van de Ronde. De Ronde van Vlaanderen zal op zondag 2 april dwars door Izegem rijden”, maakte burgemeester Bert Maertens zondag kort voor de middag bekend op de nieuwjaarsreceptie van de stad op de Grote Markt.

“We willen er een totaalgebeuren van maken, samen met onder meer de horeca. De doortocht van de Ronde is voorzien tussen 11 uur en 11.30 uur. Ideaal om een après-Ronde op touw te zetten”, denkt de burgemeester luidop.

Deel van parcours al bekend

De Ronde zal inderdaad pal door het centrum rijden. Het is al van 2014 geleden dat Vlaanderens Mooiste nog eens in het centrum van Izegem te gast was, andere keren passeerden de renners louter langs de Rijksweg. Toch bracht zelfs dit heel wat toeschouwers op de been.

Nu komen de renners vanuit Meulebeke richting Ardooisestraat gereden, van daar gaat het via de Vijfwegen over de Centrale Brug, de Korenmarkt en via de Nieuwstraat en Burgemeester Vandenbogaerdelaan verlaten de renners het stadscentrum richting Rijksweg. “Doordat de start van de Ronde afwisselend in Antwerpen en Brugge plaatsvindt, is het voor ons mogelijk om Dorp van de Ronde te zijn”, zegt Bert Maertens. (lees verder onder de foto)

“We willen al dit wielermoois koppelen aan een aantal actieve Izegemse wielrenners: Marith Vanhove, Justine Ghekiere, Alex Vandenbulcke, Tim Declercq en noem maar op. De Ronde zal trouwens een stukje van het BK-parcours afhaspelen, de complete omloop wordt later deze maand bekendgemaakt.”

“We hebben de afgelopen jaren ambetante tijden gekend door corona. We kunnen nu weer klinken, uitgerekend op de plaats waar het BK zal starten en aankomen. 2023 zal dus een heel beloftevol jaar worden”, aldus nog de burgemeester.

Onderwerpen