In de enveloppe die alle Izegemnaren vandaag in hun brievenbus zullen aantreffen, zitten naast een mondmasker ook twee filters van de federale overheid. “De filters kunnen ingepast worden in de mondmaskers van de stad”, vertelt burgemeester Bert Maertens, die vandaag ook op pad ging om te bedelen. “De stad kocht in totaal 26.000 mondmaskers aan voor volwassenen en 4000 exemplaren voor kinderen onder 12 jaar. Elke Izegemnaar ontvangt dus een mondmasker, ook kinderen onder 12 jaar.”

Vertraging door douaneproblemen

De mondmaskers werden besteld bij de firma Belconfect uit Dottenijs, die de stoffen mondmaskers liet maken in China. “De levering mondmaskers, die we samen met acht andere gemeenten uit de regio bestelden, liep heel wat vertraging op”, vertelt Bert Maertens. “Er was een eerste vertraging door een extra controle door de Chinese douane. Op zaterdag 23 mei kwam de zending dan aan in Zaventem, maar door douaneproblemen kwamen ze uiteindelijk pas gisteren aan in Izegem.”

De stad begon enkele weken geleden nochtans al met de voorbereiding van de bedeling. “Heel wat medewerkers werden gemobiliseerd om de omslagen al te vullen met de filters en de brief, zodat enkel de mondmaskers nog toegevoegd moesten worden. Gisteren gingen dan opnieuw een 50-tal medewerkers aan de slag om dat laatste klusje te klaren. We zijn uiteraard heel opgelucht dat we vandaag de mondmaskers tot bij de Izegemnaars kunnen brengen”, besluit burgemeester Bert Maertens.

Inwoners die niet van plan zijn om het mondmasker te gebruiken, omdat ze bijvoorbeeld al over enkele exemplaren beschikken, kunnen het opnieuw afleveren in het stadhuis. De stad geeft het mondmasker dan als extra exemplaar aan Izegemse gezinnen in kansarmoede.

Onderwerpen