We worden in de hele regio al verschillende weken geconfronteerd met alarmerend hoge besmettingscijfers. Ook in Izegem zijn de cijfers nog steeds hoog. “De recent verscherpte regels maken het vrijwel onmogelijk om enkele grote evenementen die de stad jaarlijks organiseert te laten doorgaan. Zo moeten we terreinen afsluiten om controle op het Covid Safe Ticket mogelijk te maken. Als organisator ben je ook verantwoordelijk voor het naleven van de mondmaskerplicht, wat lang niet altijd evident is”, legt schepen van Evenementenbeleid Lisbet Bogaert uit. “Maar de stad heeft ook een voorbeeldfunctie naar de ganse bevolking.  Nu in deze periode veel mensen samenbrengen is geen goed idee. Daarom annuleert de stad alle eigen evenementen tot eind januari”, vult burgemeester Bert Maertens aan.

Het gaat onder meer over de kerstmarkt die op 19 december moest plaatvinden en de nieuwjaarsdrink voor alle Izegemnaars op de Grote Markt op 9 januari. “We vinden het bijzonder jammer dat we onze inwoners dit jaar opnieuw geen nieuwjaarsreceptie kunnen aanbieden. Maar mensen mogen enkel eten en drinken wanneer ze aan tafel neerzitten, wat de sfeer van zo’n fijn evenement helemaal wegneemt. Daarom vervangen we de nieuwjaarsdrink door een lentereceptie later volgend jaar”, aldus burgemeester Bert Maertens. 

Daarnaast moet de Sint ook dit jaar verstek geven voor het aansteken van de lichtjes van de Vredesboom, zoals hij dat elk jaar doet in Izegem. De lichtjes zullen de Melkmarkt vanaf vrijdag 3 december opnieuw sfeervol verlichten, maar dan zonder de geplande randactiviteiten.

Ook het Gala van de Gouden Merletjes dat dit jaar voor het eerst zou plaatsvinden, wordt verplaatst naar het voorjaar. Hetzelfde geldt voor de activiteiten rond de aanplanting van de geboorteboom en de Dag van de natuur, die komend weekend gepland stonden op het Wilgenplein en het Olmenplein. Die zullen plaatsvinden op 26 maart. Alle ouders krijgen dan ook het geboortecertificaat van hun kindje overhandigd.

“Ik vind het zelf bijzonder spijtig dat we deze heel leuke activiteiten moeten schrappen. Maar deze evenementen op een verantwoorde manier organiseren is helaas onmogelijk of het neemt gewoon alle charme van het evenement weg. De cijfers zijn vandaag niet goed, maar als we allemaal voorzichtig zijn én ons massaal laten inenten met de derde prik, dan kunnen we snel weer de draad van het normale leven oppikken. Dankjewel iedereen om de inspanningen nog maar eens vol te houden, hoe lastig ook. Alleen samen raken we door deze crisis”, besluit burgemeester Bert Maertens.

Onderwerpen