Burgemeester Bert Maertens: “Het is een belangrijke stap die we zetten om de veiligheid in het stadscentrum en de uitgaansbuurt te waarborgen. Nachtwinkels brengen helaas geregeld overlast voor buurtbewoners met zich mee. Mensen die er bijeenkomen veroorzaken te vaak nachtlawaai en verstoren zo de nachtrust van de buurtbewoners. We zien spijtig genoeg ook een trend waarbij mensen na consumptie van sterke drank uit een nachtwinkel nog de uitgaansbuurt in dronken toestand bezoeken. Niet zelden leidt dat tot overlast, vandalisme en vechtpartijen. Dat moet er echt uit. Bovendien blijven achteraf vaak blikken en glazen flesjes rondslingeren. Alcoholmisbruik, zwerfvuil en nachtelijke samenscholingen willen we absoluut vermijden. Nachtwinkels zullen daarom van 1 mei tot 31 oktober tussen 22 uur en 7 uur geen alcoholische dranken mogen verkopen. Dat is streng, maar nodig als we de overlast willen terugdringen.

Wildgroei tegengaan

Zo roepen we een halt toe aan de wildgroei van nachtwinkels in onze stad. We laten daarom enkel nog nieuwe nachtwinkels toe in een beperkt aantal straten in het stadscentrum en kunnen nachtwinkels zich niet langer vestigen op minder dan 1 kilometer van een bestaande nachtwinkel, in plaats van 500 meter vandaag. “Zo willen we een overaanbod aan nachtwinkels vermijden en blijft het stadscentrum voor alle inwoners een aangename plek om te wonen en te vertoeven”, zegt burgemeester Maertens.

Aanpak van overlast

De aanpak van overlast in de uitgaansbuurt omvat veel meer dan de beperkingen voor nachtwinkels. Onze veiligheidsdiensten voeren geregeld controles uit, de camerabeelden in de uitgaansbuurt worden permanent opgevolgd en het is al verboden om je met glas op het openbaar domein te begeven. Wie toch overlast, vandalisme of vechtpartijen veroorzaakt, wordt aangepakt. Zij krijgen ofwel een GAS-boete, een tijdelijk plaatsverbod of moet voor de rechter komen. “Nu het mooi weer er stilaan aankomt en mensen langer buiten zijn, vraag ik de politie om de controles in de Izegemse uitgaansbuurt op te drijven en streng op te treden tegen wie voor problemen zorgt. Het bruisend uitgaansleven is een mooie troef voor Izegem, maar dat moet steeds in harmonie kunnen met andere horecaklanten en omwonenden”, besluit burgemeester Bert Maertens.  

Onderwerpen