Ons openluchtzwembad is een ongelooflijke troef voor onze stad, zeker bij langdurig mooi weer zoals deze zomer. De laatste weken ontvangen we gemiddeld 1.200 tot 1.500 mensen per dag. Het zwembad met een aantrekkelijke groene ligweide is de beste publiciteit voor Izegem. Mensen komen van ver om er van te genieten”, stelt burgemeester Bert Maertens.

Noord-Franse herriestokers

Steeds vaker komen bezoekers zelfs van over de grens, vanuit  het noorden van Frankrijk. Burgemeester Bert Maertens: “De meeste van die bezoekers gedragen zich voortreffelijk, maar helaas zijn er altijd wel enkele groepjes Noord-Franse jongeren die ons zwembad bezoeken voor andere doeleinden dan een namiddag zwemplezier. Dit weekend en maandag is de politie twee keer tussenbeide moeten komen om amokmakers de deur te wijzen. Ze gebruikten drugs zoals cannabis en lachgas, alcohol en ook waterpijpen die ze binnen smokkelden. Ze belaagden andere zwembadbezoekers en intimideerden redders en personeel van de sportdienst. Dit kan ik echt niet tolereren. Ons zwembad moet een ontmoetingsplaats zijn voor kinderen, jongeren, gezinnen en sporters die willen genieten van een voor- of namiddag zwemplezier. En de autoriteit van onze redders mag absoluut niet in vraag worden gesteld, laat staan dat de redders geïntimideerd worden. Daarom treffen we extra maatregelen die de veiligheid en het zwemplezier in ons openluchtzwembad moeten versterken. Want het laatste dat ik wil is dat gezinnen met kinderen niet meer durven langskomen uit schrik voor heibel.

Versterkte aanwezigheid politie

De amokmakers die recent door de politie zijn geïdentificeerd krijgen een verbod om het zwembad nog te betreden deze zomervakantie. Medewerkers van de sportdienst vragen bezoekers voor de betreding van het zwembad en de ligweide om de inhoud van hun tas of rugzak te tonen en zich te identificeren. Wie alcohol, drugs of waterpijpen bij zich heeft moet die achterlaten of krijgt een toegangsverbod. Dat laatste geldt eveneens voor wie de controle weigert.

Op die manier houden we drugs en alcohol buiten én schrikken we potentiële herriestokers af. Dat doen we ook door verscherpt politietoezicht in en rond het openluchtzwembad. De politiediensten maken heel geregeld een rondgang op het terrein, vaak met een hondenpatrouille. Deze maatregelen toonden gisteren al effect: het was er een pak rustiger dan de dagen voordien. Als er zich dan toch nog een ernstig incident zou voordoen, dan bellen onze redders vanzelfsprekend onmiddellijk het nummer 101, waarna de politie onmiddellijk ter plekke snelt. Ik hoop met deze reeks extra veiligheidsmaatregelen dat de rust in en rond ons fantastisch openluchtzwembad heel snel terugkeert en dat elk gezin, elke Izegemnaar en elke andere bezoeker deze zomerdagen volop van zwemplezier kan genieten”, besluit de burgemeester.

Onderwerpen