Studiebureau onderzoekt plaatsing van verkeerslichten op zwart kruispunt langs N50 in Kortrijk

Door Bert Maertens op 2 december 2021, over deze onderwerpen: Mobiliteit en Openbare Werken

Het kruispunt van de Iepersestraat met de Brugsesteenweg in Kortrijk is één van 32 gevaarlijke punten in West-Vlaanderen die gedetecteerd zijn op basis van recente ongevallenstatistieken. De Vlaamse overheid onderzoekt daarom of verkeerslichten de oplossing zijn voor de beveiliging van het kruispunt. Uit verkeerstellingen in 2020 bleek nochtans dat er op dat moment te weinig verkeersintensiteit was voor een lichteninstallatie. Maar daar komt nu mogelijk toch verandering in, door de geplande ontwikkeling van de leegstaande bedrijfssite MEWAF. Dat leert Vlaams volksvertegenwoordiger Bert Maertens (N-VA) uit het antwoord op een parlementaire vraag aan minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld).

Sinds 2018 werkt Vlaanderen met een dynamische lijst van gevaarlijke punten. Die lijst wordt jaarlijks geactualiseerd en is gebaseerd op de meest recente ongevallencijfers. “Op de van 2021 vinden we ook het kruispunt van de Iepersestraat en de N50 richting Brugge. Op die plek gebeurden er tussen 2015 en 2019 in totaal 11 ongevallen met één zwaar- en 10 lichtgewonden. Onder de slachtoffers waren er vijf fietsers en één voetganger”,  weet parlementslid Bert Maertens.

Het kruispunt van de Brugsesteenweg met de Ieperstraat kreeg al in 2013 nieuwe fietspaden en hogere middenbermen. Die ingrepen moesten het veiliger maken voor fietsers om over te steken. Toch gebeurden er ook na deze herinrichting veel ongevallen. “Daarom werd al in 2018 in de stedelijke verkeerscommissie de vraag gesteld om er verkeerslichten te plaatsen. Verkeerstellingen in 2020 wezen echter uit dat daarvoor te weinig verkeersintensiteit aanwezig is. Mogelijk zal er wel voldoende intensiteit zijn eens de site MEWAF langs de Brugsesteenweg is ontwikkeld. Een extern studiebureau zal daarom alsnog een nieuwe verkeersstudie uitvoeren. Na het onderzoek legt het studiebureau het dossier voor aan de Provinciale Commissie Verkeersveiligheid”, besluit Maertens.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is