De Vlaamse Regering kondigde in april 2020 21 nieuwe trajectcontroles langs gewestwegen in Vlaanderen aan. “Eén van de geselecteerde zones was de N308 in Poperinge. Daar gebeurden er langs de Provenseweg en Couthoflaan tussen 2015 en 2019 tien verschillende ongevallen. Daarbij vielen er in totaal 9 lichtgewonden, drie zwaargewonden en één dodelijk slachtoffer”, weet de volksvertegenwoordiger uit Izegem.

Installatie controleert 2,3 kilometer

De nieuwe trajectcontrole werkt in beide rijrichtingen en ligt tussen kilometerpunten 14,6 en 16,9. Intussen zijn alle grondwerken en de plaatsing van de infrastructuur gebeurd. Nu volgt de configuratie van de twee camera’s op het platform van de federale politie. Daarna gebeurt de conformiteitskeuring en ijking van de installatie en zal er een protocolakkoord worden gesloten. “De kostprijs van de installatie bedraagt 155.974,34 euro. Het is de Vlaamse overheid die instaat voor de kosten, de realisatie en het onderhoud”, besluit Maertens. 

N-VA Poperinge reageert tevreden

Volgens raadslid en fractieleider Jean-Marie Blondeel van N-VA Poperinge is de trajectcontrole een prima zaak voor de verkeersveiligheid in zijn gemeente. “Ongevallen moeten zoveel als mogelijk vermeden worden. Vaak is overdreven snelheid nog steeds de boosdoener, zeker op dat gedeelte van de N309. Hopelijk zorgt de trajectcontrole er voor dat het aantal ongevallen langs de gewestweg teruggedrongen wordt”.